Η επέλαση της Όμικρον δεν είναι μία ευχάριστη εκδρομή στην εξοχή. Αλλάζει καθημερινά τα δεδομένα και βάζει σε δοκιμασία την κοινωνία, την Οικονομία και το σύστημα Υγείας.

Οι εισαγωγές ασθενών με CoViD στα νοσοκομεία έχουν υπερδιπλαστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, υποχρεώνοντας την Κυβέρνηση να ανακοινώσει μέτρα στήριξης των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Η σχέση εισαγωγών - εξιτηρίων κρίνει την καθημερινή μάχη και όχι άδικα. Το πόσο θα αντέξουν οι δομές Υγείας και κυρίως οι άνθρωποι που τις υπηρετούν, καθορίζει εν πολλοίς την έκβαση του "πολέμου", την ποιότητα της περίθαλψης και την επιβίωση των νοσηλευόμενων.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουν πώς εξελίσσεται ο συγκεκριμένος δείκτης και είναι υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχει τα στοιχεία.

Για μία ακόμη φορά, η Κυβέρνηση δικαίωσε όσους την εγκαλούν για προβληματικούς χειρισμούς στο θέμα της πανδημίας. Και εξηγούμαστε... 

Διαφάνεια

Από τα πρώτα στάδια της επιδημίας, δημιουργήθηκε το Παρατηρητήριο CoViD. Στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr οι πολίτες μπορούν να δουν τον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, να διαβάσουν την εβδομαδιαία έκθεση για την πορεία της πανδημίας και να δουν κρίσιμα στατιστικά στοιχεία.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται και δεδομένα για τις εισαγωγές ασθενών, τα εξιτήρια λόγω ίασης και τα ποσοστά κάλυψης των απλών κλινών και των ΜΕΘ CoViD. Η δημοσιοποίησή τους παρέχει - σε έναν βαθμό - τη διαφάνεια που απαιτείται, όταν βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο μεγάλες κρίσεις. Συμβαίνει, εξάλλου, σε όλες τις υγειονομικά προηγμένες χώρες του κόσμου.

Από τις 16 Δεκεμβρίου, ωστόσο, τα στοιχεία που αφορούν τα εξιτήρια και τις πληρότητες έπαψαν να δημοσιοποιούνται. Η παραπάνω "παγωμένη" εικόνα είναι σημερινή και δείχνει σαφώς πως η ιστοσελίδα έπαψε να ενημερώνεται ως προς το σκέλος των εξιτηρίων και της πληρότητας.

Στις 28 Δεκεμβρίου, το iatronet.gr σχολίασε το θέμα, με τίτλο "Γιατί έχει 'παγώσει' από τις 16 του μήνα ο 'Κεντρικός Κόμβος' της Κυβέρνησης για την CoViD"; Απάντηση δεν λάβαμε, ενώ δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην ενημέρωση της σελίδας, όπως συνέβαινε καθημερινά έως τις 16 Δεκεμβρίου 2021.

Ορισμένοι κακεντρεχείς σχολιάζουν πως οι υπάλληλοι που έχουν αναλάβει το σχετικό έργο βρίσκονται σε διακοπές διαρκείας. Κάτι παρόμοιο, εξάλλου, συνέβη και με τις ιστοσελίδες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Παθήσεων (ECDC) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), οι οποίες παρέμειναν ανενεργές από τις 22 Δεκεμβρίου έως και πριν από μερικές μέρες.

Οι πιο καχύποπτοι, όμως, αναρωτιούνται: "μήπως έχει κάτι να κρύψει ή Κυβέρνηση"; Δεν υιοθετούμε αυτή τη θέση. Θα μάς κάλυπτε απολύτως μία πειστική εξήγηση και η αποκατάσταση της "κανονικότητας", με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων...

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις