Η ενημέρωση, με θεσμικά χαρακτηριστικά, δεν είναι το δυνατότερο χαρτί της Κυβέρνησης στην παρούσα επιδημία. Οι διαρροές και το πλεόνασμα των τηλεοπτικών εμφανίσεων από πλευράς υπουργών, δεν καλύπτουν το κενό. Αντίθετα, το κάνουν να φαντάζει τεράστιο.

Οι προσωπικές εκτιμήσεις, που ανατρέπονται σε λίγες μέρες ή ώρες, δεν μπορούν να θεωρηθούν ενημέρωση, με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η συγκυρία. Ένας αντικειμενικός παρατηρητής θα μπορούσε να τις χαρακτηρίσει ως "θόρυβο διαρκείας". Χαμένοι από το έλλειμμα στην ποιοτική πληροφόρηση δεν είναι μόνον οι πολίτες. Είναι και η επιστημονική κοινότητα, η οποία αναζητεί στοιχεία για την πανδημία και δεν τα βρίσκει. 

Οι πηγές είναι λίγες. Επιδημιολογικά δεδομένα παρέχονται μέσω του ημερήσιου επιδημιολογικού δελτίου του ΕΟΔΥ, με έναν αμφιλεγόμενο και συχνά προβληματικό τρόπο. Χρήσιμα, πλην λίγα, είναι και τα δεδομένα που παρέχονται από τη βάση "CoViD19.gov.gr", η οποία αποκαλείται "Κεντρικός Κόμβος Πληροφόρησης της Κυβέρνησης" για την CoViD. Σε αυτόν, μπορούν να αναζητηθούν στοιχεία για τις εισαγωγές ασθενών, για τα εξιτήρια και για την πληρότητα κλινών CoViD και ΜΕΘ.

Με αυτές τις μετρημένες επιλογές, δεν θα μπορούσαμε να μην παρατηρήσουμε πως ο "Κεντρικός Κόμβος Πληροφόρησης της Κυβέρνησης" έχει να δώσει στοιχεία εισαγωγών και εξιτηρίων από τις 16 Δεκεμβρίου. Φαίνεται πως κάποιοι επέλεξαν να κάνουν τις διακοπές τους από πολύ νωρίς. Θα περιμέναμε, να επανέλθουν μετά τα Χριστούγεννα, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη...

Δεν πτοήθηκαν από την έλευση της παραλλαγής Όμικρον, ούτε από τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση. Θεωρούν, μάλλον, πως οι εισαγωγές και τα εξιτήρια σε μία τέτοια περίοδο δεν έχουν αξία. Χωρίς να θέλουμε να γίνουμε αδιάκριτοι, το "πάγωμα" του...Κόμβου θυμίζει τη γενικότερη τάση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα: όλα γίνονται (εάν τελικά γίνουν) με καθυστέρηση.

Εμείς, θυμίζουμε απλά πως η ενημέρωση δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ένα κρίσιμο στοιχείο στον χειρισμό σοβαρών θεμάτων Δημόσιας Υγείας και για τον λόγο αυτό όλοι οι διεθνείς Οργανισμοί (ECDC, ΠΟΥ, CDC) παρέχουν λεπτομερή εικόνα. Είναι, δε, κύριο συστατικό της ποιότητας, η οποία πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε σοβαρή παρέμβαση, από ένα σοβαρό Κράτος...

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η MSD ανταγωνίζεται την Pfizer στην αγορά εμβολίων για τον πνευμονιόκοκκο μετά την έγκριση του FDA
Πολλαπλούν μυέλωμα: Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια
"Ευαγγελισμός": Επεισόδιο μεταξύ του υποδιοικητή και γιατρών στην εφημερία