Η περίοδος πριν μια γυναίκα μπει στην εμμηνόπαυση μπορεί να γίνει ιδιαίτερα δύσκολη. Οι ορμονικές αλλαγές φέρνουν αρκετά σωματικά συμπτώματα, όπως εξάψεις, μειωμένη ενέργεια αλλά και αύξηση βάρους. Όλα αυτά συμβάλλουν στο να αισθάνεστε πολύ, πολύ κουρασμένη.

Υπάρχει όμως κάτι που μπορείτε να κάνετε για αυτό;

Γυμναστείτε καθημερινά

Πρέπει κάθε μέρα να κάνετε έστω και λίγη γυμναστική. Ίσως χρειαστεί να πιέσετε τον εαυτό σας τις πρώτες φορές, ειδικά αν ήδη νιώθετε κουρασμένη, αλλά σταδιακά θα αυξήσετε τη δύναμή σας. Ο οργανισμός σας θα είναι πιο ανθεκτικός στην κούραση.

Φροντίστε τον ύπνο σας

Βάλτε ένα καλό πρόγραμμα ύπνου, επειδή οι πιθανότητες να υπάρξουν προβλήματα τη νύχτα - από εξάψεις μέχρι ξαφνική ανάγκη για ούρηση - αυξάνονται. Αν το πρόγραμμα του ύπνου σας είναι τουλάχιστον σταθερό, τα ανεξέλεγκτα μικρο-ξυπνήματα θα επηρεάσουν λιγότερο τα επίπεδα ενέργειάς σας και θα σας είναι πιο εύκολο να ξαναπέσετε για ύπνο.

Τραφείτε σωστά

Φροντίστε η διατροφή σας να περιέχει άφθονα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης για να είστε πάντα σε φόρμα και να προσφέρετε στον οργανισμό σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Προτιμήστε για την πρωτεΐνη σας άλιπο κρέας (στήθος κοτόπουλο, για παράδειγμα) και φυτικές πηγές όπως τα φασόλια και τα μανιτάρια.

Περιορίστε καφέ, αλκοόλ και τσιγάρο

Ο καφές μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της ενέργειάς σας αν είστε ευαίσθητος οργανισμός στην καφεΐνη. Το αλκοόλ και το κάπνισμα προκαλούν μεγάλη ζημιά στον οργανισμό και πρέπει να αποφεύγονται - καλό θα ήταν να κόψετε εντελώς το κάπνισμα, μάλιστα.

Βρείτε έναν τρόπο να χαλαρώνετε που σας ταιριάζει

Ένα καλό βιβλίο; Κάποιο δημιουργικό χόμπι ή μήπως ένας μεσημεριανός υπνάκος χωρίς ενοχές; Ό,τι και αν χρειάζεται ο οργανισμός σας για να έχετε την έξτρα σιγουριά ότι η ενέργειά σας θα είναι πάντα σε φυσιολογικά επίπεδα. Δεν το αξίζετε απλά, αλλά το χρειάζεστε.

Μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό

Ακόμα και σε μικρό επίπεδο, η αφυδάτωση μπορεί να ρίξει πολύ τα επίπεδα ενέργειάς μας. Φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό και να πίνετε τακτικά. Τα άφθονα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή, επίσης, είναι ένας πολύ καλός τρόπος να ενυδατώσετε το σώμα σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις