Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, μια καρδιοχειρουργική επέμβαση ήταν απόφαση ζωής, με μεγάλους κινδύνους και πολύ προβληματισμό για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Οι εξελίξεις όμως και τα τεχνολογικά επιτεύγματα είναι τόσο ραγδαία και σημαντικά, που καθιστούν αυτές τις επεμβάσεις πιο ασφαλείς, με πολύ μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας και απαιτούν πολύ μικρότερο χρόνο αποκατάστασης.

Η καρδιοχειρουργική άλλαξε. Δεν απαιτεί πια μακρές νοσηλείες και μεγάλες τομές, τραυματικές για την ψυχολογία αλλά και την επούλωση του ασθενούς. Ο μοντέρνος καρδιοχειρουργός δεν είναι η έσχατη λύση. Μπορεί να γίνει το κλειδί για μια μακρύτερη και καλύτερης ποιότητας ζωή. Στα μεγάλα και σύγχρονα νοσοκομεία, οι επεμβάσεις καρδιοχειρουργικής έχουν γίνει ρουτίνα. Η νοσηλεία του ασθενούς μπορεί να είναι μόνο 3-4 ημέρες στο νοσοκομείο, ανάλογα με την πάθησή του.

Η ενδοσκοπική χειρουργική επιτρέπει την πραγματοποίηση της επέμβασης με μικρή τομή λίγων εκατοστών. Επειδή γίνεται με τη βοήθεια κάμερας, η ακρίβεια που επιτυγχάνεται είναι εφάμιλλη, εάν όχι καλύτερη από ό,τι είχαμε με τις μεγάλες τομές. Το μεγαλύτερο φάσμα των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων μπορούν να γίνουν ενδοσκοπικά και μίνι-επεμβατικά. Η επούλωση είναι ταχύτερη, ο πόνος μετεγχειρητικά μηδαμινός και η ανάρρωση ταχύτατη. Ο ασθενής μπορεί να γυρίσει μέσα σε δυο εβδομάδες στην καθημερινότητά του ενώ, επιπλέον απολαμβάνει και ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Η επιδιόρθωση της μιτροειδούς και της τριγλώχινας βαλβίδας με ενδοσκοπική τεχνική κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Για τις επεμβάσεις της αορτικής βαλβίδας, της αορτικής ρίζας και των ανευρυσμάτων χρησιμοποιούνται αντίστοιχες επεμβάσεις και μίνι στερνοτομές.

Η επιδιόρθωση της αορτικής βαλβίδας σε σχέση με την αντικατάστασή της προτείνεται με ασφάλεια πια σε ασθενείς και ιδίως σε νεότερους.

Επεμβάσεις αορτοστεφανιαίας παράκαμψης– μπάι πας -μπορούν να γίνουν με μικρή θωρακοτομή και ενδοσκοπική λήψη μοσχευμάτων με τη βοήθεια κάμερας. Επιπλέον, χρησιμοποιούμε αρτηριακά μοσχεύματα, ενώ η επέμβαση μπορεί να γίνει και με πάλλουσα καρδιά.

Ακόμα και οι μεγάλες τομές στα πόδια ασθενών, από όπου λαμβάνονται τα φλεβικά μοσχεύματα, είναι παρελθόν. Ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός, μας επιτρέπει, με τη βοήθεια κάμερας και τομών μόλις  λίγων εκατοστών, να πάρουμε ένα άριστο μόσχευμα.

Αξίζει να αναφέρουμε και τις υβριδικές τεχνικές που εφαρμόζονται στην καρδιοχειρουργική. Αυτές είναι συνδυασμένες επεμβάσεις που μπορούν να γίνουν σε ειδικά  διαμορφωμένους χώρους του νοσοκομείου- τα υβριδικά χειρουργεία- και να αντιμετωπιστούν πολύπλοκα περιστατικά που χρειάζονται επιπλέον της μιας επέμβασης.

Συνεπώς, καταλαβαίνουμε ότι η μοντέρνα καρδιοχειρουργική είναι πιο φιλική προς τον ασθενή, δίνει πολλές επιλογές και εγγυάται ταχύτερη ανάρρωση. Όσοι χρειάζονται καρδιοχειρουργική επέμβαση δεν πρέπει να την αποφεύγουν και να ζουν στο φόβο. Κάθε ασθενής δικαιούται να παρατείνει τη ζωή του και να χαίρεται μια καλή ποιότητα ζωής.

Με την κατάλληλη καρδιοχειρουργική ομάδα, με τους ανθρώπους που θα εμπιστευτείτε, θα πάρετε σύντομα πίσω τη ζωή που θέλετε να ζείτε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
3.120 επισκέπτες και 128 εταιρείες χορηγοί στο Hellas PHARM 2024
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’
Δύο αδέλφια κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα επί 15 μέρες στο νοσοκομείο Ζακύνθου