Από το να κάνουμε εκδρομή σε ένα δάσος, μέχρι το να περάσουμε λίγο χρόνο στο πιο κοντινό μας πάρκο, η επαφή με τη φύση έχει αποδεδειγμένα οφέλη για την ψυχική μας υγεία. Το ίδιο ισχύει και για πιο μπλε σκηνικά, για όσους μένουν κοντά στη θάλασσα. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι χρειαζόμαστε να είμαστε σε επαφή με τη φύση για να κρατάμε τις ισορροπίες μας. Με ποιους τρόπους όμως συμβαίνει αυτό; Και πώς μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε αυτά τα οφέλη, ακόμα και αν μένουμε στην πόλη;

Όπως είναι λογικό, από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, ο χρόνος που περνάμε έξω έχει μειωθεί. Οι επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία λίγο-πολύ είναι γνωστές από πρώτο χέρι στους περισσότερους - όχι πως δεν επιβεβαιώνονται και από τα νούμερα. Ακόμα χειρότερα, ο εγκλεισμός οδήγησε σε αυξημένη χρήση των social media, που σχετίζεται με ακόμα πιο έντονα συμπτώματα κατάθλιψης και αυξημένο κοινωνικό στρες.

Με ποιους τρόπους μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά στην φύση;

  • Πεζοπορία στο βουνό
  • Χρόνος εκτός πόλης
  • Ενασχόληση με ζώα
  • Ενασχόληση με σπορ στη φύση, όπως ράφτινγκ
  • Κάμπινγκ
  • Για όσους έχουν σκύλο, η καθημερινή βόλτα σε κάποιο πάρκο.

Από τη μελέτη στοιχείων διαφορετικών ερευνών φαίνεται ότι ο χρόνος που περνάμε στη φύση μάς βοηθά να συγκεντρωθούμε καλύτερα και να πάρουμε μια ανάσα από το στρες. Επίσης, τα οφέλη γίνονται ορατά σε πολύ μικρό χρόνο, καθώς τις περισσότερες φορές μόλις δέκα λεπτά αρκούν για να δημιουργηθεί ένα αίσθημα χαλάρωσης.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η παρουσία μας στη φύση ακονίζει την παρατηρητικότητά μας καθώς και τις υπόλοιπες γνωστικές μας λειτουργίες. Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί νέους συνδέσμους και βελτιώνει τη μνήμη του.

Για όσους ζουν στην πόλη, δεν είναι πάντα τόσο εύκολο. Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζετε πού υπάρχουν πάρκα ή συστάδες πράσινου κοντά στο σπίτι σας και να μπορείτε να τις επισκέπτεστε τακτικά.

Το να πάρετε μερικά φυτά εσωτερικού χώρου είναι μια καλή ιδέα για να φέρετε τη φύση στο σπίτι σας. Αν το να έχετε εικόνες από τη φύση σας βοηθάει, είναι επίσης καλή ιδέα να διακοσμήσετε το σπίτι σας αναλόγως. Τέλος, αν αντιμετωπίζετε προβλήματα στον ύπνο, μια εφαρμογή που παράγει ήχους της φύσης μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμάστε πιο εύκολα.