Ηλικιωμένοι που διατηρούν σταθερό τα σωματικό τους βάρος καθώς μεγαλώνουν είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν ταχεία νοητική εξασθένηση, άσχετα από το πόσο ζύγιζαν, αναφέρει νέα έρευνα.

Η νέα έρευνα έδειξε ότι οι δυο καταστάσεις συνδέονται. Δεν είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να διαπιστώσει πώς ή αν αλλαγές στον ΔΜΣ επιταχύνουν τη νοητική εξασθένηση.

Όμως, δήλωσε η Michal Schnaider Beeri, του Icahn Mount Sinai, κάποιος που διατηρεί τα οστά, λίπος και μυς μπορεί ενδεχομένως να έχει καλύτερη υγεία ως ηλικιωμένος.

Ενδείξεις έχουν συνδέσει τον ΔΜΣ στη μέση ηλικία με φτωχό αποτέλεσμα αργότερα στις νοητικές λειτουργίες. Ορισμένες έρευνες ανακάλυψαν μεγαλύτερη βλάβη με υψηλό ΔΜΣ ενώ άλλες δεν βρήκαν σχέση ή ανακάλυψαν ακόμα και χαμηλότερο κίνδυνο σε παχύσαρκους ηλικιωμένους. Η απώλεια βάρους έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Ωστόσο ερευνητές δήλωσαν ότι υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις για τις ταυτόχρονες αλλαγές στον ΔΜΣ και στη νοητική εξασθένηση.

Στη νέα έρευνα, επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από το National Alzheimer's Coordinating Center για 16.000 ηλικιωμένους.

Οι συμμετέχοντες ήταν τουλάχιστον 60 ετών και κανένας δεν είχε διαγνωστεί με άνοια στην έναρξη της έρευνας. Υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης, γλώσσας και νοητικών ικανοτήτων και μετριόταν τακτικά ο Δείκτης Μάζας Σώματος.

Μετά από 5 χρόνια παρακολούθησης, όλοι είχαν κάποιου βαθμού νοητική εξασθένηση αλλά ήταν κατά 60% πιο γρήγορη στην ομάδα με διακυμάνσεις στον ΔΜΣ σε σύγκριση με αυτούς των οποίων ο ΔΜΣ έμενε σταθερός.

Tα ευρήματα ίσχυαν ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι  παράγοντες που συνδέονται με τη νοητική εξασθένηση.

Tα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Alzheimer's & Dementia: the Journal of the Alzheimer's Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα