Ρομπότ πραγματοποίησε εγχείρηση σε μαλακό ιστό χοίρου-μέσω μικρής οπής και με καθοδήγηση κάμερας.

Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη που οι ερευνητές θεωρούν ότι μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στις πλήρως αυτοματοποιημένες εγχειρήσεις σε ανθρώπους.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο Science Robotics, ερευνητές του Johns Hopkins University περιέγραψαν πώς ένα ειδικά σχεδιασμένο ρομπότ, το STAR, μπόρεσε να πραγματοποιήσει τη λαπαροσκοπική εγχείρηση χωρίς βοήθεια από άνθρωπο.

Είναι η πρώτη φορά που ένα ρομπότ μπορεί να πραγματοποιήσει την απαιτητική πράξη χωρίς βοήθεια από τον άνθρωπο, ανέφεραν οι ερευνητές. Το ρομπότ πραγματοποίησε αναστόμωση εντέρου.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι μπορεί να αυτοματοποιηθεί μια από τις πιο ντελικάτες πράξεις στη χειρουργική, που περιλαμβάνει την επανένωση δυο μερών του εντέρου, δήλωσε ο Axel Krieger.

Tο  STAR πραγματοποίησε την εγχείρηση σε 4 ζώα και παρήγαγε σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα από ανθρώπους που κάνουν την ίδια επέμβαση, δήλωσε ο Krieger.

Η τεχνολογία δεν θα αντικαταστήσει απαραίτητα τους χειρουργούς αλλά παρέχει βοήθεια και στήριξη, δήλωσαν ειδικοί.

Η συσκευή περιλαμβάνει εξειδικευμένα εργαλεία συρραφής και τελευταίας τεχνολογίας απεικονιστικά συστήματα με τρισδιάστατο ενδοσκόπιο, που δίνει πιο ακριβείς απεικονίσεις του χειρουργικού πεδίου, σημειώνουν οι ερευνητές.

Εχει επίσης νέο σύστημα ελέγχου που μπορεί να προσαρμόσει το χειρουργικό πλάνο σε πραγματικό χρόνο, όπως θα έκανε ένας χειρουργός.

Αυτό που κάνει το STAR ιδιαίτερο, είναι ότι είναι το πρώτο ρομποτικό σύστημα που σχεδιάζει, προσαρμόζει και εκτελεί χειρουργικό πλάνο σε μαλακό ιστό με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση.

Καθώς αυξάνεται η χρήση λαπαροσκοπικών επεμβάσεων, ρομπότ θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται για να βοηθούν τους χειρουργούς και να δίνουν περισσότερη ακρίβεια σε κάθε ασθενή άσχετα από τις ικανότητες του χειρουργού, δήλωσε ο ερευνητής.

Πηγές:
Johns Hopkins University

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα