Αν κάποιος τρώει πολύ κρέας μπορεί ενδεχομένως να έχει αυξημένο κίνδυνο για πολλαπλή σκλήρυνση, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές μελέτησαν 25 ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση και 24 χωρίς, και ανακάλυψαν .ότι αριθμός εντερικών βακτηρίων συνδέεται με την πολλαπλή σκλήρυνση και την ένταση της αναπηρίας από αυτή, σημείωσε η Dr. Yanjiao Zhou, του University of Connecticu.

Η Zhou δήλωσε ότι ανακάλυψαν επίσης αυξημένους δείκτες ανοσοποιητικού και μεταβολικής υπογραφής στην πολλαπλή σκλήρυνση. Ενδιαφέρον έχει το πώς συνδέονται μεταξύ τους αυτά τα συστήματα και πώς εμπλέκεται η διατροφή στις συνδέσεις.

Η μεγαλύτερη κατανάλωση κρέατος, τα χαμηλότερα επίπεδα ορισμένων εντερικών βακτηρίων και περισσότερα συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού στο αίμα συνδέονταν με την πολλαπλή σκλήρυνση.

Υψηλότερη κατανάλωση κρέατος που βρέθηκε στην ομάδα της πολλαπλής σκλήρυνσης συνδεόταν με χαμηλότερα επίπεδα εντερικών βακτηρίων Bacteroides thetaiotaomicron – βακτήρια τα οποία εμπλέκονται στην πέψη υδατανθράκων από λαχανικά.

Η μεγαλύτερη κατανάλωση κρέατος επίσης συνδεόταν με αύξηση των Τ βοηθητικών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και της SAMe στο αίμα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι σε ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση κάτι αποσυνδέει τα εντερικά βακτήρια από το ανοσοποιητικό σύστημα, οδηγώντας σε αυτοάνοσες επιθέσεις στο νευρικό σύστημα. Αυτή η σειρά τείνει να συνδέεται με την κατανάλωση κρέατος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο EBioMedicine.

Πηγές:
EBioMedicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας