Αναφορά σε καταγγελία για παράνομες χρεώσεις  των ταινιών μέτρησης γλυκόζης αλλά και στην καθυστερημένη ανταπόκριση των οργάνων του ΕΟΠΥΥ (Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, Στρατηγικός Σχεδιασμός κλπ) για την ένταξη στο σύστημα αποζημίωσης των νέων ιατροτεχνολογικών προϊόντων που μόνο όφελος έχουν τόσο για τους πάσχοντες όσο και για το ίδιο το Σύστημα Υγείας, κάνει η επιστολή που προώθησε προς τη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Συγκεκριμένα, σε σχέση με το πρώτο ζήτημα, οι καταγγέλλοντες, ζευγάρι συνταξιούχων πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, άρχισαν από το φθινόπωρο του 2018 να προμηθεύονται τα αναλώσιμά τους από ένα φαρμακείο της Περιφέρειας Αττικής. Τους πρώτους μήνες, όπως αναφέρεται στην επιστολή, λάμβαναν τα αναλώσιμα χωρίς να τους ζητείται να πληρώσουν κάποιο ποσό, ως συμμετοχή, για την προμήθεια των ταινιών μέτρησης γλυκόζης. Ωστόσο, από τις 13/03/2019 ο συγκεκριμένος φαρμακοποιός, όπως γίνεται φανερό και από τις αποδείξεις που έχουν στην κατοχή τους, ξεκίνησε να χρεώνει τους πάσχοντες με τη δικαιολογία ότι ο ασφαλιστικός φορέας καλύπτει συγκεκριμένο ποσό για κάθε κουτί ταινιών μέτρησης γλυκόζης και ενώ, βάσει του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), δεν υπάρχει συμμετοχή, παρ’ όλα αυτά ο ασφαλισμένος είναι υποχρεωμένος να πληρώνει τη διαφορά.

Από τον Μάιο του 2021 οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται από άλλο φαρμακείο, από το οποίο ενημερώθηκαν ότι οι ταινίες μέτρησης γλυκόζης έχουν μηδενική συμμετοχή για τον ασφαλισμένο.

«Δυστυχώς, υποστηρίζεται στην επιστολή, η παραπάνω περίπτωση δεν αποτελεί τη μοναδική στη χώρα μας, καθώς μέρος των φαρμακοποιών εδώ και χρόνια κατά παράβαση του άρθρου 61 του ΕΚΠΥ, ζητά με διάφορες δικαιολογίες συμμετοχή από τους ασφαλισμένους είτε είναι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 είτε τύπου 2, για την προμήθεια των ταινιών μέτρησης γλυκόζης.

Σχετικά με το δεύτερο ζήτημα που ταλαιπωρεί τους πάσχοντες, αφορά την καθυστερημένη ανταπόκριση των οργάνων του ΕΟΠΥΥ (Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, Στρατηγικός Σχεδιασμός κλπ) για την ένταξη στο σύστημα αποζημίωσης των νέων ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μη πρόσβασή τους σε νέα τεχνολογικά προϊόντα, τα οποία μόνο όφελος έχουν όχι μόνο για τον πάσχοντα αλλά και για το ίδιο το Σύστημα Υγείας, καθώς η χρήση τους συμβάλλει σε μεγάλο ποσοστό στην αποτροπή ή την καθυστέρηση εμφάνισης των επίπονων για τον πάσχοντα και ταυτόχρονα κοστοβόρων για την Πολιτεία επιπλοκών του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ μάλιστα, κλήθηκε και ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, όπως επίσης και τα μέλη της Υποεπιτροπής Διαπραγμάτευσης Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Υλικών, στις 22 Απριλίου 2021, σχετικά με τα νέα τεχνολογικά προϊόντα του Διαβήτη, στα οποία συγκαταλέγονται τα συστήματα στιγμιαίας/ συνεχούς καταγραφής γλυκόζης και οι νέες αντλίες ινσουλίνης. Από τον Δεκέμβριο του 2019, οι εταιρείες που εισάγουν και διαθέτουν στην Ελλάδα τα προϊόντα αυτά, κλήθηκαν και κατέθεσαν τους σχετικούς φακέλους τους στην Επιτροπή. Μέχρι και τώρα όμως, η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει, κάτι που γίνεται φανερό και από το πλήθος των επιστολών που έχουν αποσταλεί τόσο από μεμονωμένες εταιρείες όσο και από τον Σύνδεσμό τους.

Και καταλήγει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: «Τα παραπάνω προβλήματα, που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ και τις παροχές, δεν είναι τα μοναδικά που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια οι πάσχοντες από Διαβήτη! Δυστυχώς, η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο! Πρέπει να δοθεί άμεσα λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα που χρονίζουν και η πανδημία αδικαιολόγητα συνεχίζει να εμποδίζει την αντιμετώπισή τους!

Για τους παραπάνω λόγους, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζητά άμεσα συνάντηση με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να αναλυθούν και να συζητηθούν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη και τα οποία εκκρεμούν εδώ και μήνες, με την ελπίδα να δρομολογηθεί, επιτέλους, η αναγκαία, για όλους τους πάσχοντες, επίλυσή τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα