Την  1η Φεβρουαρίου έγινε προγραμματισμένη συνάντηση της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών ακτινολόγων με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Κωτσιόπουλο .

Θέμα της συνάντησης ήταν  τα προαναγγελθέντα από το υπουργείο ποιοτικά κριτήρια στον Μαγνητικό και Αξονικό τομογράφο

Η θέση της ένωσης είναι η παρακάτω.

  • Τα οποιαδήποτε χρονικά κριτήρια και όρια τεθούν σε αυτά τα δύο ακριβά μηχανήματα με σύνδεση στα αντίστοιχα τιμολόγια θα αποτελέσουν ένα μεγάλο κτύπημα στις μικρομεσαίες δομές υγείας. Ήδη υπάρχει τιμολογιακή κατηγοριοποίηση αυτών των μηχανημάτων ανάλογα με την ισχύ τους.Μια τέτοια ρύθμιση ευνοεί τις εταιρείες πώλησης μηχανημάτων και δυο τρείς αλυσίδες ομίλων.
  • Οι Έλληνες γιατροί ιδιοκτήτες ή μέτοχοι των απειλούμενων δομών υγείας βγαίνουν από μία μακρόχρονη οικονομική μνημονιακή κρίση, χρεωμένοι στον ΕΟΠΥ ελέω clawback 47%, χρεωμένοι στις τράπεζες και οποιαδήποτε περαιτέρω επιβάρυνση θα αποτελέσει τη χαριστική βολή. Θεωρούμε υπερβολική απαίτηση από το υπουργείο να ζητά εμμέσως πλην σαφώς από τους γιατρούς να προβούν σε επενδύσεις τέτοιου ύψους χωρίς κάποια κρατική επιδότηση ή χωρίς κάποιο ανάλογο ΕΣΠΑ.
  • Τα εισαγόμενα μηχανήματα secondhand είναι αναβαθμισμένα και φέρουν iso 15189 που εγγυάται την ποιότητα, είναι περίπου δεκαετίας και η μέση τιμή τους είναι 400.000-450.000#e# +ΦΠΑ. Τα μηχανήματα αυτά καλύπτουν απόλυτα τον ασθενή από επιστημονικής και τεχνολογικής πλευράς (όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη). Σε περίπτωση ψήφισης του ανωτέρω νομοσχεδίου πρέπει ή να αγοράσει κανείς καινούργιο μηχάνημα ή κάθε 5-6 χρόνια να αγοράζει ένα μηχάνημα secondhand!
  • Υπάρχει θεσμικός κρατικός φορέας που ελέγχει τα μηχανήματα -ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ με σχολαστικό έλεγχο ανά πενταετία
  • Είναι υπέρ ή βέβαιο ότι αν ψηφισθεί αυτό το νομοσχέδιο δεν θα υπάρχει στην Ελλάδα ακτινολόγος ούτε για δείγμα την προσεχή πενταετία
  • Το ίδιο θέμα είχε τεθεί και το 2007 επί υπουργίας του κου Αβραμόπουλου  και απεσύρθη μετά τις πληροφορίες που του είχαμε δώσει.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ