Έγκυες που χρησιμοποιούσαν ιατρική τσίχλα που σχεδιάστηκε για τη βελτίωση της στοματικής υγείας, μείωσαν τον κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα, αναφέρει νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Society for Maternal-Fetal Medicine's Pregnancy.

Η τσίχλα που περιέχει ξυλιτόλη, η οποία χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο ζάχαρης, βοηθά στην απομάκρυνση της πλάκας και περιορίζει την ποσότητα δυνητικώς βλαβερών βακτηρίων στο στόμα.

Μεταξύ όσων μασούσαν την τσίχλα με ξυλιτόλη καθημερινά κατά την εγκυμοσύνη, το 13% είχαν πρόωρους τοκετούς και το 9% γέννησαν λιποβαρή μωρά.

Από τις εγκύους που δεν μασούσαν την τσίχλα, το 17% γέννησε πρόωρα και το  13% είχε λιποβαρή νεογνά.

Η Dr. Kjersti Aagaard του Baylor College of Medicine, δήλωσε ότι η χρήση τσίχλας με ξυλιτόλη ως παρέμβαση πριν τις 20 εβδομάδες κύησης, μείωσε τους πρόωρους τοκετούς. Επίσης φάνηκε σημαντική βελτίωση στο βάρος του νεογνού κατά τη γέννηση, με ένα τρίτο λιγότερα λιποβαρή μωρά.

Πρόσφατες έρευνες, εντόπισαν σχέση μεταξύ φτωχής στοματικής υγείας και αυξημένης εμφάνισης πρόωρου τοκετού.

Η Aagaard αξιολόγησε 10.069 γυναίκες στο Μαλάουι, που έχει από τα υψηλότερα  νούμερα πρόωρων τοκετών στον κόσμο για διάστημα 10 ετών.

Από τις εγκύους που συμμετείχαν, 5.520 έλαβαν βασική ενημέρωση για τον τοκετό και τη στοματική υγιεινή, ενώ οι υπόλοιπες 4.549 έλαβαν την ίδια ενημέρωση και τσίχλα με ξυλιτόλη που μασούσαν για 10 λεπτά μια ή 2 φορές την ημέρα κατά την εγκυμοσύνη.

Αυτό που είναι μοναδικό στην παρούσα έρευνα, είναι ότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έτοιμα διαθέσιμο και φτηνό τρόπο μείωσης του κινδύνου πρόωρου τοκετού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μπαλονάκι χωρίς παραμονή στο νοσοκομείο
VHL Webinar 2024: ‘’Σποραδικός και κληρονομούμενος καρκίνος του νεφρού (Von- Hippel Lindau) - Με επίκεντρο τον ασθενή’’
Αναστέλλονται από την 1η Ιουνίου οι τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις στο "Αγία Σοφία"