Τεράστιο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη φαρμακευτικών σκευασμάτων κάνναβης, έχουν επιδείξει κολοσσοί της παγκόσμιας Φαρμακοβιομηχανίας. Επτά κορυφαίες φαρμακευτικές επιχειρήσεις, έχουν ήδη προχωρήσει την υλοποίηση των σχετικών επενδύσεων, γυρίζοντας σελίδα στα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τις θεραπευτικές επιλογές.

Mεγάλες πρόοδοι στη θεραπεία με φαρμακευτική κάνναβη και οι εξαιρετικά ευοίωνες προοπτικές, με  το θεσμικό πλαίσιο να επιτρέπει την παραγωγή και συνταγογράφηση στην Ελλάδα καθώς και την εξαγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Περισσότερες από 100 άδειες εγκατάστασης έχουν δοθεί από την πολιτεία, εκ των οποίων μια, από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, η Τikun Europe, βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης της παραγωγικής της μονάδας, στην Κόρινθο.

Η Ελλάδα έχει ευνοϊκό περιβάλλον για καλλιέργειες φαρμακευτικής κάνναβης, χάρη στις κλιματικές και γεωφυσικές συνθήκες. Ευνοϊκό είναι και το οικονομικό περιβάλλον. Η αγορά φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό πάνω από 67%. Εκτιμάται ότι - έως το 2025 - η αξία της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη θα ξεπεράσει τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Η "νομιμοποίηση" της κάνναβης έχει μπει στην ατζέντα αρκετών ευρωπαϊκών κρατών, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ελβετία, ενώ η Μάλτα έγινε η πρώτη χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία νομιμοποίησε την κάνναβη για ψυχαγωγική χρήση.

Στη χώρα μας, το νομοθετικό πλαίσιο για τη φαρμακευτική κάνναβη έχει οριστεί τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει σαφής διαχωρισμός της φαρμακευτικής από τη βιομηχανική κάνναβη. Αναφορικά με την τελευταία, αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2013 (νόμος 4139/13), τα προϊόντα της βιομηχανικής κάνναβης δεν περιλαμβάνονται στις ναρκωτικές ουσίες και τις συνθήκες κυκλοφορίας τους στην αγορά. Αυτά είναι τα ακατέργαστα συγκομιζόμενα προϊόντα που προκύπτουν από την καλλιέργεια ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (ΤΗC) μέχρι 0,2%. Επιπλέον, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ανακοίνωσε προ ημερών στη Βουλή πως το όριο περιεκτικότητας της βιομηχανικής κάνναβης ως προς τη δραστική ουσία τετραϋδροκανναβινόλη (THC) θα οριστεί, από το 2023, και στη χώρα μας σε 0.3%. Με τον τρόπο αυτό, η χώρα μας θα εναρμονιστεί με τα όσα ορίζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφορικά με τη Φαρμακευτική κάνναβη, το εγχώριο επενδυτικό ενδιαφέρον εντείνεται και οι εξελίξεις που αφορούν τη φαρμακευτική κάνναβη είναι καταιγιστικές. Οι ευκαιρίες για τη χώρα μας, για τους ασθενείς  και τις εξαγωγές θα είναι ήδη πολύ σημαντικές.

Σημαντικές συμφωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο

Παγκοσμίως, το επιχειρηματικό δελτίο περιλαμβάνει πολλές και ενδιαφέρουσες συμφωνίες. Ο φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer προχωρά στην εξαγορά της εταιρείας Arena Pharmaceuticals, έναντι 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι γνωστό πως ένα από τα πιο φιλόδοξα υπό ανάπτυξη προϊόντα της Arena Pharmaceuticals, που αφορά στην αντιμετώπιση του πόνου λόγω γαστρενετερικών παθήσεων όπως η νόσος του Crohn και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, περιέχει το μόριο Olorinab ή APD371 που στοχεύει σε υποδοχέα του ενδο-κανναβινοειδούς συστήματος.

Η Johnson & Johnson συνεργάζεται από το 2017 με την καναδική εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης Avicanna. Η Novartis συνεργάζεται με την Tilray για την ανάπτυξη και διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων κάνναβης. Η βιο-φαρμακευτική εταιρεία Jazz Pharmaceutical εξαγόρασε τη GW Pharmaceuticals τον Μάιο του 2021. H GW είναι η εταιρεία που ανέπτυξε το φαρμακευτικό σκεύασμα Epidiolex (ή Epidyolex), το οποίο αποτελεί το πρώτο εγκεκριμένο προϊόν κάνναβης από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό (EMA) για την αντιμετώπιση των συνδρόμων παιδικής επιληψίας Lenox – Gastaut, και Dravet κι εσχάτως και των επιληπτικών κρίσεων που σχετίζονται με το σύνδρομο  οζώδους σκλήρυνσης.

Η AbbVie διέθετε στην παγκόσμια αγορά, επί 35 χρόνια, το φαρμακευτικό σκεύασμα dronabinol, πριν πουλήσει τα δικαιώματά του στην Alkem Labs, το 2019. Το δραστικό συστατικό του συγκεκριμένου σκευάσματος είναι συνθετικό κανναβινοειδές και συνταγογραφείται ως αντι-εμμετικό σε καρκινοπαθείς οι οποίοι υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία. Χορηγείται, επίσης, σε ασθενείς με AIDS για την αντιμετώπιση της ανορεξίας. Η AbbVie είναι η ένατη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στον κόσμο και έχει καταθέσει στις ΗΠΑ τουλάχιστον 59 πατέντες διαφόρων φαρμακευτικών σκευασμάτων με βάση τα κανναβινοειδή.

Η εταιρεία Teva, έχει συνάψει συμφωνία με την πρωτοπόρο στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης Tikun Olam - Cannbit Pharmaceuticals Ltd. για την αποκλειστική διάθεση των προϊόντων της στο Ισραήλ. Η Teva είναι παγκοσμίως μία από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες παραγωγής γενοσήμων φαρμάκων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα