H εμπιστοσύνη των Γερμανών στην επιστήμη αυξήθηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας. Ενώ πριν από την πανδημία το ποσοστό εμπιστοσύνης κυμαινόταν στο 46%, λίγο μετά την έναρξη της το ποσοστό αυτό εκτοξεύτηκε στο 73%.

Επίσης μετά από μερικούς μήνες απόκτησης σημαντικής εμπειρίας από την εξελισσόμενη πανδημία, το ποσοστό αυτό που ανήλθε στο 61% και ήταν σαφώς υψηλότερο συγκριτικά με το ποσοστό προ της κρίσης, όπως αναφέρουν οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Münster στο PLOS ONE.

O Rainer Bromme, ψυχολόγος του εν λόγω πανεπιστημίου και οι συνάδελφοί του που συνέταξαν την έρευνα - βαρόμετρο ανέφεραν ότι "η ομάδα που δεν εμπιστεύεται την επιστήμη ήταν πολύ μικρή ανάμεσα στους ερωτηθέντες (7% - 8%) και δεν σημείωσε κάποια περαιτέρω αύξηση κατά την διάρκεια της πανδημίας".

Το μεγάλο μπλοκ των αναποφάσιστων έγινε επίσης μικρότερο.

Αξιολόγηση του επιστημονικού βαρόμετρου

Η ομάδα εργασίας με επικεφαλής τον Bromme ανέλυσε δεδομένα πολλών γύρων ερωτήσεων προς τους συμμετέχοντες στο γερμανικό επιστημονικό βαρόμετρο, το οποίο ερευνά τη στάση του κοινού απέναντι στην επιστήμη σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η  ερευνητική ομάδα συνέκρινε τα αποτελέσματα του Σεπτεμβρίου 2019, πριν την πανδημία, με τα αποτελέσματα των μηνών Απριλίου, Μαίου και Νοεμβρίου 2020 κατά την διάρκεια της εξέλιξης της πανδημίας. Συνολικά η ανάλυση συμπεριέλαβε ανά έρευνα 940 – 980 άτομα.

Η πολιτική πρέπει να προσανατολιστεί στην επιστήμη

Στην έρευνα, 4 από τους 5 ερωτηθέντες απάντησαν πως αναμένουν από την πολιτική έναν σαφή προσανατολισμό στις έρευνες της επιστήμης. Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην επιστήμη.

Η αξιολόγηση της έρευνας καταδεικνύει, ανάμεσα στα άλλα, ότι ο βαθμός της τυπικής μόρφωσης συνδέεται με την εμπιστοσύνη απέναντι στην επιστήμη. Με λίγα λόγια, τα άτομα με υψηλότερη εκπαίδευση και μόρφωση από αυτή που είχαν λάβει στο σχολείο δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην επιστήμη.  

Τέλος, σε αντίθεση με δημοσιεύματα πολλών ΜΜΕ, το ποσοστό ροπής προς τις συνωμοσιολογίες και τις λαϊκίστικες θεωρίες που εκφράστηκαν και εκφράζονται κατά την διάρκεια της πανδημίας, είναι σημαντικά μειωμένο.

Οι εμπιστοσύνη στους επιστήμονες δείχνεται κυρίως λόγω της εμπειρογνωμοσύνης τους.

Για να αντιμετωπιστεί η λαϊκιστική απόρριψη της καθιερωμένης επιστήμης, ο Bromme και οι συνάδελφοί του συνιστούν να δοθεί έμφαση στις "προθέσεις, το ενδιαφέρον και τις αξίες των επιστημόνων"μιας και όταν τους καταλογίζονται κακές και εγωιστικές προθέσεις, αυτό ενδυναμώνει και ενισχύει στην δυσπιστία.

Ανοιχτή παραδοχή της πολυπλοκότητας και της διαφωνίας

Η καλή επιστημονική επικοινωνία έχει γίνει ακόμη πιο σημαντική στην πανδημία. Ο Bromme και οι συνεργάτες του αντλούν ορισμένες συστάσεις από τα αποτελέσματα της μελέτης τους: Πρώτα απ' όλα, συμβουλεύουν, οι γνώσεις σχετικά με την πανδημία να μεταδίδονται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εύκολα κατανοητός.

Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι το θέμα είναι σύνθετο και δύσκολο.

Τέλος, συνιστούν να επισημαίνονται και να δημοσιοποιούνται ανοιχτά οι ακαδημαϊκές αντιπαραθέσεις και τα όρια του εκάστοτε θέματος. Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος αποτροπής λαϊκίστικων επιθέσεων.

"Πιστεύουμε ότι για το ευρύ κοινό στη Γερμανία, η επιστήμη δεν αποτελεί σανίδα σωτηρίας που μπορεί να πιαστεί ο καθένας σε καταστάσεις απελπισίας.

Αντίθετα, "αποτελεί μια άγκυρα σε δύσκολους καιρούς, ακόμη και όταν η εμπιστοσύνη στα πολιτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας φθίνει", καταλήγει η ομάδα των συγγραφέων του επιστημονικού βαρόμετρου. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι  βέλτιστοι τρόποι προσέγγισης, ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των ασθενών
Πώς το ChatGPT μπορεί να εμποδίσει την πολυφαρμακία
Καρκίνος του πνεύμονα: Πιο αποτελεσματική νεο-επικουρική θεραπεία με αντισώματα