Η πόρτα του καφέ ανοίγει και μπαίνει μέσα ο άνθρωπος των ονείρων σας. Προς στιγμήν παραλύετε. Προσωρινά αναστατώνεστε και τότε το αισθάνεστε- στην καρδιά σας.

Αυτή η αίσθηση στην καρδιά είναι έρωτας με την πρώτη ματιά; Χτυπά η καρδιά πιο γρήγορα από το φυσιολογικό; Μοιάζει ακόμα και για ένα δευτερόλεπτο ότι πήδηξε ένα παλμό;

Φαίνεται πως οι ταινίες, τα τραγούδια και τα ποιήματα έχουν δίκιο σε ένα βαθμό. Αισθήματα έρωτα και έλξης επηρεάζουν την καρδιά.

Είναι αρκετά φυσιολογικό  η καρδιά να χτυπά γρηγορότερα και αυτό μπορεί να συμβεί όταν κάποιος είναι ενθουσιασμένος, νευριασμένος, θυμωμένος ή αν έχει πιει πολλούς καφέδες.

Η αντίδραση πάλης- φυγής, επίσης εξηγεί την αίσθηση της ταχυπαλμίας σε μια ρομαντική στιγμή.

Ο εγκέφαλος στέλνει σινιάλο στα επινεφρίδια και αυτό προκαλεί μικρή αύξηση της αδρεναλίνης η οποία κινείται με το κυκλοφορικό προς την καρδιά όπου η δράση της κάνει προσωρινά πιο γρήγορο τον παλμό.

Το σώμα φαίνεται πως αντιδρά έτσι ακόμα και αν δεν βρίσκεται κάποιος σε κίνδυνο. Όταν ‘’χτυπήσει’’ η έλξη ή ο έρωτας, αυτό θα μπορούσε να είναι ο τρόπος που προετοιμάζει κάποιον το σώμα να τρέξει στην αγκαλιά αυτού που επιθυμεί.

Επομένως, δεν είναι απειλητικό για τη ζωή;

Μάλλον όχι. Ιδιαίτερα αν δεν συμβαίνει συχνά και αν γενικά έχει κάποιος καλή υγεία.

Ως αντίδραση στην αύξηση της αδρεναλίνης, η ταχυπαλμία σχεδόν σίγουρα οφείλεται σε φλεβοκομβική ταχυκαρδία. Αυτό συμβαίνει όταν χτυπά η καρδιά σε φυσιολογικό ρυθμό, αλλά πιο γρήγορα, όπως μετά από την άσκηση,

Yπάρχουν άλλες παθήσεις που μπορούν να οδηγήσουν κάποιον να νιώθει ότι η καρδιά του χτυπά γρήγορα. Η υπερκοιλιακή ταχυκαρδία που προκύπτει όταν έχει κάποιος επιπλέον ηλεκτρικό κύκλωμα στην καρδιά.

Ολοι οι άνθρωποι έχουν ηλεκτρικά κυκλώματα αλλά ορισμένοι έχουν ένα επιπλέον. Σε ορισμένες περιστάσεις αυτό ενεργοποιείται και προκαλεί αίσθημα παλμών.

Συνήθως η κατάσταση είναι καλοήθης και μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί  με μικρή χειρουργική επέμβαση.

Aλλη πάθηση είναι η κολπική μαρμαρυγή, που οδηγεί σε άτακτο και ορισμένες φορές πολύ γρήγορο  καρδιακό παλμό. Eίναι η πιο συχνή αρρυθμία σε κλινικό πλαίσιο και η εμφάνισή της αυξάνει με την ηλικία.

Μπορεί η καρδιά να παραλείψει ένα χτύπο;

Ναι, είναι δυνατόν. Αυτό μπορεί να προκληθεί από τα ίδια αίτια που κάνουν την καρδιά να χτυπά γρήγορα- στρες, άγχος, αφυδάτωση  και άλλα. Αυτοί οι πρόωροι χτύποι σχεδόν πάντα είναι καλοήθεις, δηλαδή δεν απειλούν τη ζωή.

Επομένως, αν είναι έρωτας ή ο ενθουσιασμός του αναμενόμενου έρωτα, η καρδιά συμπεριφέρεται διαφορετικά.

Το καλύτερο που μπορεί κάποιος να κάνει για την καρδιά του είναι να υιοθετήσει υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτό σημαίνει τακτική άσκηση, διακοπή καπνίσματος και επίσκεψη στον γιατρό για να σιγουρευτεί ότι το σύμπτωμα είναι λόγω της αγάπης και όχι τίποτα άλλο.

Πηγές:
Ξένος Τύπος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
FAMAR: Νέες Επενδύσεις στο Κέντρο Διανομής στη Θήβα
Τι παραλήρημα ασθενών μετά από έμφραγμα επιδεινώνει την έκβασή τους
Nέος Κώδικας Φαρμακευτικής Δεοντολογίας