Η πανδημία άνοιξε τον δρόμο για την ανίχνευση στα αστικά λύματα κρίσιμων ουσιών και ιών για τη Δημόσια Υγεία.

'Επειτα από τη μέτρηση του κορωνοϊού, το υπουργείο Υγείας αναθέτει σε εξειδικευμένους φορείς την αναζήτηση στα λύματα ιών της ηπατίτιδας, γρίπης, φαρμάκων, ναρκωτικών, παρανόμως διακινούμενων ουσιών και λοιπών εξαρτήσεων (κάπνισμα, αλκοόλ) στα λύματα της Αττικής.

Σχετική σύμβαση (παρατίθεται πιο κάτω) έχει υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου Υγείας, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Πανεπιστημίου της Αθήνας (ΕΚΠΑ) και του Ινστιτούτου Παστέρ.

Τον συντονισμό έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας (ΓΓΔΥ). Όπως αναφέρεται στη σύμβαση, το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το Ινστιτούτο Παστέρ διαθέτουν την εμπειρία, την υλικοτεχνική υποδομή και το ανθρώπινο δυναμικό για εκτεταμένη επιδημιολογική επιτήρηση των λυμάτων, με σύγχρονες αναλυτικές τεχνικές,

Τα εξειδικευμένα δεδομένα και οι πληροφορίες, που θα προκύπτουν από το αναλυτικό σχήμα, θα διοχετεύονται στην ομάδα έργου του Πολυτεχνείου.

Με σύγχρονες μεθοδολογίες γεωπληροφορικής, εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και βασισμένη στην εκτεταμένη εμπειρία και εξειδίκευσή της, η ομάδα του Πολυτεχνείου θα συσχετίζει τα ευρήματα με γεωχωρικά και δημογραφικά δεδομένα και θα αναπτύσσει μοντέλα πρόβλεψης των δεικτών Δημόσιας Υγείας που επιτηρούνται.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δεδομένων και της εφαρμογής των μαθηματικών μοντέλων θα οδηγήσουν στη δημιουργία μιας εύχρηστης πλατφόρμας έγκαιρης προειδοποίησης στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας.

Η ΕΥΔΑΠ αποτελεί τον φορέα ο οποίος θα εξασφαλίζει την ορθή και απρόσκοπτη δειγματοληψία.

Το έργο αφορά στην Περιφέρεια Αττικής, ειδικότερα όλους τους Δήμους της Περιφέρειας, των οποίων το δίκτυο λυμάτων καταλήγει στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Επεξεργασίας λυμάτων Ψυττάλειας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την κάλυψη του έργου ανέρχεται σε 2.169.810,18 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Οι καθηγητές που έχουν την ευθύνη του έργου, είναι - ανά τομέα - οι εξής:

Εργαστηριακή παρακολούθηση SARS-CoV-2

Φορέας υλοποίησης είναι το ΕΚΠΑ και στην ομάδα έργου συμμετέχουν οι: Ν. Θωμαΐδης, Ε. Λιανίδου, Α. Μάρκου (Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ), Δ. Παρασκευής (Εργαστήριο Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ), Α. Σκορίλας (Τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ), Α. Αδαμόπουλος (Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ), Μ. Αυγέρης (Εργαστήριο Κλινικής Βιοχημείας και Μοριακής Διαγνωστικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ), Β. Παπαευαγγέλου (Γ' Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ).

Εργαστηριακή παρακολούθηση ιών ηπατίτιδας

Φορέας υλοποίησης είναι το ΕΚΠΑ και η οποία έργου αποτελείται από τους: Β. Παπαευαγγέλου (Γ' Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ), Δ. Παρασκευή, Γ. Μαγιορκίνη (Εργαστήριο Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ), Ν. Θωμαΐδη, Ε. Λιανίδου, Α. Μάρκου (Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ).

Εργαστηριακή παρακολούθηση ιών γρίπης (Η1Ν1, Η1Ν2, Η3Ν2, Β)

Φορέας υλοποίησης είναι το ΕΚΠΑ και στην ομάδα έργου συμμετέχουν οι: Σωτήρης Τσιόδρας, (ΓΓΔΥ, Δ’ Παθολογική Κλινική ΕΚΠΑ), Σπύρος Πουρνάρας (Εργαστήριο Κλινικής Μικροβιολογίας ΠΓΝ "Αττικόν"), Π. Μουτσάτσου (Εργαστήριο Κλινικής Βιοχημείας ΠΓΝ "Αττικόν"), Δ. Παρασκευής, Γ. Μαγιορκίνης (Εργαστήριο Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ), Ε. Λιανίδου, Α. Μάρκου, Ν. Θωμαΐδης (Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ).

Εργαστηριακή παρακολούθηση φαρμάκων

Φορέας υλοποίησης είναι το ΕΚΠΑ και η ομάδα έργου αποτελείται από τους: Ε. Γκίκα, Ν. Θωμαΐδη (Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ), Γ. Τσιβγούλη (Β΄ Νευρολογική Κλινική ΕΚΠΑ), Ν. Σμυρνή (Β΄ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ), Δ. Παρασκευή (Εργαστήριο Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ), Π. Μουτσάτσου (Εργαστήριο Κλινικής Βιοχημείας ΠΓΝ "Αττικόν").

Εργαστηριακή παρακολούθηση ναρκωτικών, παρανόμως διακινούμενων ουσιών και κατανάλωση αλκοόλ και καπνίσματος

Φορέας υλοποίησης είναι το ΕΚΠΑ και στην ομάδα έργου συμμετέχουν οι: Ε. Γκίκας, Ν. Θωμαΐδης (Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ), Δ. Παρασκευής (Εργαστήριο Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ).

Εργαστηριακή παρακολούθηση μικροβιακής αντοχής

Φορέας υλοποίησης είναι το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και η ομάδα έργου αποτελείται από τους: Β. Μυριαγκού, Σ. Κωτσάκη (Εργαστήριο Βακτηριολογίας ΕΙΠ), Ν. Θωμαΐδη (Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ).

Ανάπτυξη γεωπληροφορικού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και υποστήριξης των υγειονομικών αρχών

Φορέας υλοποίησης είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στην ομάδα έργου συμμετέχουν οι: Μαρία Π. Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνος Καράντζαλος, Χρυσή Λασπίδου (ΕΜΠ), Ν. Θωμαΐδης (Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ), Δ. Παρασκευής (Εργαστήριο Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ).

Φάρμακα - ναρκωτικά

Πρόσφατη μελέτη του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ δείχνει μεγάλη αύξηση, έως και κατά 60% στη χρήση αντικαταθλιπτικών και αντιψυχωσικών από την αρχή της πανδημίας έως και τον περασμένο Νοέμβριο.

Εντοπίστηκε, επίσης, υψηλή χρήση κοκαΐνης, που αφορά το 2% του πληθυσμού της Αττικής.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητή Αναλυτικής Χημείας Νικόλαο Θωμαϊδη, οι αναλύσεις στο κέντρο επεξεργασίας Λυμάτων στην Ψυττάλεια έδειξαν αύξηση κατά 36% στη χρήση αγχολυτικών, σε σύγκριση με τον περασμένο Μάρτιο.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις πως η ζωή δεν έχει νόημα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση