Αν έχετε παρατηρήσει ότι βλέπετε περισσότερους εφιάλτες από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, δεν είστε μόνοι. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί με λίγη απλή λογική - όλος ο πλανήτης είναι ακόμα σε σοκ, άλλωστε - αλλά και πρόσφατες μελέτες για τον ύπνο και τα όνειρα το επιβεβαιώνουν.

Μία έρευνα του 2020, στην οποία συμμετείχαν 5.525 άτομα έδειξε πως οι αναφορές για ταραγμένο ύπνο από τότε που ξεκίνησε η πανδημία αυξήθηκαν από 36% σε σχεδόν 51%. Το ίδιο ισχύει και για περιγραφές κακών ονείρων - που είτε σχετίζονταν άμεσα με ζητήματα της πανδημίας, είτε με πιο αφηρημένους τρόπους. Για παράδειγμα, ένα άτομο ανέφερε πως είδε όνειρο με ένα ηφαίστειο να εκρήγνυται, και όσο οι υπόλοιποι έτρεχαν να σωθούν, εκείνο και η οικογένειά του περπατούσαν προς την έκρηξη.

Που, εντάξει. Η ερμηνεία του βασικού συμβολισμού των ονείρων

α) ίσως δεν είναι ένα θέμα που μας αφορά και τόσο στο παρόν άρθρο του iatronet.gr

β) είναι κάτι ενδιαφέρον να κάνουμε με κοντινά μας άτομα, αλλά δεν θα μας δώσει απαντήσεις όσον αφορά το γιατί έχουμε περισσότερους εφιάλτες τα τελευταία δύο χρόνια. Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Τα όνειρα είναι καθημερινό κομμάτι του ύπνου μας, ακόμα και αν δεν τα θυμόμαστε. Ο μέσος άνθρωπος περνά γύρω στις δύο ώρες ύπνου κάθε βράδυ να ονειρεύεται. Και ενώ δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο για ποιον ακριβώς μηχανισμό του εγκεφάλου δουλεύουν τα όνειρα, οι επικρατέστερες θεωρίες είναι οι εξής:

  • Μας βοηθούν να "ξεδιαλέξουμε" και να αποθηκεύσουμε τις αναμνήσεις μας
  • Μας βοηθούν να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας για ζητήματα που μας απασχολούν στην καθημερινότητά μας
  • Μας προετοιμάζουν για να διαχειριστούμε πιθανώς δύσκολες καταστάσεις
  • Ενισχύουν τη δημιουργικότητά μας

Από αυτές τις θεωρίες, οι πρώτες δύο είναι που παίζουν περισσότερο ρόλο στην τωρινή μας κατάσταση. Όλα ξεκινούν από τον ταραγμένο ύπνο, όμως. Σε πρώτο στάδιο, το στρες (της καθημερινότητας, με το στρες της πανδημίας πάνω από αυτό) δυσκολεύει τον ύπνο μας. Με τη σειρά της, η έλλειψη ύπνου αυξάνει το στρες. Συνεπώς αυτό το ασαφές "ξεδιάλεγμα" αναμνήσεων δεν συμβαίνει ίσως με τον καλύτερο τρόπο. Αυτό μπορεί να επηρεάζει το περιεχόμενο των ονείρων μας, κάνοντάς τα να αποκτούν ακόμα πιο σουρεαλιστικές πτυχές, που ενίοτε θα γίνουν ανησυχητικές.

Από την άλλη μεριά, όσον αφορά το δεύτερο σκέλος που έχει να κάνει με μια υποσυνείδητη τακτοποίηση των συναισθημάτων μας, οι πιθανότητες λένε πως (όπως ο περισσότερος κόσμος, και ειδικά όσοι έζησαν άμεσα τις επιπτώσεις του κορωνοϊού) δεν υπήρχαν και πολλά καλά συναισθήματα να τακτοποιηθούν. Με απλά λόγια, ένα κακό όνειρο μπορεί στην πραγματικότητα να είναι απλώς η αντανάκλαση του ύφους στο οποίο κυμαίνονται οι σκέψεις μας τον τελευταίο καιρό.

Βέβαια, δεν χρειάζεται να είναι όλα τόσο απαισιόδοξα, όπως ακριβώς κάθε κακό όνειρο δεν σηματοδοτεί κάτι κακό. Η πανδημία έχει επηρεάσει τη ζωή μας από κάθε πιθανή άποψη, άρα δεν είναι ανάγκη να έχουμε λυγίσει από το στρες για να βλέπουμε εφιάλτες. Πολλές φορές, ακόμα και μια μικρή παράκαμψη από την καθημερινή ρουτίνα είναι ικανή να μας χαλάσει τη διάθεση. Φανταστείτε λοιπόν πώς θα μπορούσε να γίνει εικόνα αυτό από έναν εγκέφαλο που κοιμάται και είναι απαλλαγμένος από τους περιορισμούς και τα φίλτρα της ξύπνιας ζωής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μυοκαρδίτιδα από παρβοϊό: Τα συμπτώματα που χτυπούν καμπανάκι
Υπέρταση: "Ευθύνεται" για 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως
Μόλις 7 νευροψυχιατρικά φάρμακα έχουν εγκριθεί παγκοσμίως από το 2015