Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία  μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της αγγειακής άνοιας.

Ερευνητές του St. George's Hospital, University of London, αποφάσισαν να εξετάσουν αν το tadalafil θα μπορούσε να αυξάνει τη ροη αίματος και στον εγκέφαλο σε ηλικιωμένους με στένωση των εγκεφαλικών αρτηριών, η  οποία μπορεί να προκαλέσει άνοια και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στην έρευνα, ορισμένοι συμμετέχοντες έλαβαν μια δόση tadalafil, ενώ άλλοι placebo. Απεικονίστηκε με μαγνητική τομογραφία η ροή αίματος στον εγκέφαλό τους.

Ενώ δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στη ροή αίματος στον εγκέφαλο μεταξύ των 2 ομάδων συμμετέχοντες άνω των 70 ετών είχαν αυξημένη ροή στη λευκή ουσία, την περιοχή που είναι πιο σημαντική στην αγγειακή άνοια.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα από την κλινική μελέτη φάσης 2 υποδεικνύουν την αξία περαιτέρω εξέτασης της αποτελεσματικότητας του tadalafil στην αντιμετώπιση της άνοιας σε ηλικιωμένους.

Ο Isaacs δήλωσε οτι πρόκειται για σημαντική έρευνα στην οποία οι επιστήμονες προσπάθησαν να αναστρέψουν τη μείωση της ροής αίματος στον εγκέφαλο. Αν και δεν είδαν σημαντική επίδραση μετά από μια δόση  tadalafil, δεν μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα οφέλους από μακροχρόνια χρήση. Χρειάζονται νέες έρευνες.

Ο Dr. Atticus Hainsworth δήλωσε ότι φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία αξίζει να μελετηθούν περισσότερο για πιθανή χρήση τους στην άνοια.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Alzheimer's & Dementia.

Πηγές:
Alzheimer's & Dementia.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα