Tα πιο σημαντικά γονίδια που προκαλούν καρδιοπάθεια και καρδιακή προσβολή εντοπίστηκαν σε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Circulation: Genomic and Precision Medicine.  

Tα αποτελέσματα ανοίγουν το δρόμο για νέο τομέα στοχευμένων θεραπειών για όσους έχουν κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Ο καθηγητής Jason Kovacic, Victor Chang Cardiac Research Institute,  ήταν επικεφαλής της έρευνας και ανέφερε ότι αυτή πέτυχε 3 σημαντικά πράγματα μεγάλης σημασίας στη μάχη κατά της καρδιοπάθειας.

Πρώτον εντοπίστηκαν τώρα με μεγαλύτερη ακρίβεια τα γονίδια που είναι πιθανόν να προκαλούν στεφανιαία νόσο.

Το δεύτερο κατόρθωμα είναι ότι εντοπίστηκε ακριβώς το πού στο σώμα είναι η κύρια επίδραση αυτών των γονιδίων- θα μπορούσε να είναι στις αρτηρίες που άμεσα προκαλούν απόφραξη ή ίσως η επίδραση είναι στο ήπαρ για την αύξηση της χοληστερόλης ή στο αίμα για την αλλαγή της φλεγμονής.

Το τρίτο κατόρθωνα ήταν να μπουν  αυτά τα 162 γονίδια σε σειρά, με βάση την προτεραιότητα πρόκλησης στεφανιαίας νόσου.

Ορισμένα από τα κορυφαία γονίδια που εντοπίστηκαν στη λίστα δεν έχουν ποτέ πριν μελετηθεί στο πλαίσιο της καρδιακής προσβολής.

Εξακόσιοι ασθενείς που είχαν στεφανιαία νόσο και 150 χωρίς, περιελήφθησαν στην έρευνα. Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε εγχείρηση bypass.

Με τον υπερυπολογιστή του Mount Sinai οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία και συνέκριναν πληροφορίες από χιλιάδες γονίδια.

Ο Kovacic ελπίζει τα ευρήματα να αναθερμάνουν την έρευνα και να οδηγήσουν σε νέο τομέα ερευνών για την καρδιακή προσβολή.

Η βελτιωμένη λίστα με προτεραιότητες που αναφέρει η παρούσα έρευνα ,ανοίγει πολλές πιθανότητες όσον αφορά γενετικές εξετάσεις μεγαλύτερης ακρίβειας και καλύτερη κατανόηση των αιτιών πρόκλησης καρδιακής προσβολής.

Στην έρευνα, συμμετείχαν και ομάδες του Mount Sinai και άλλων ιδρυμάτων από την Ευρώπη και την Αμερική.

Πηγές:
Circulation: Genomic and Precision Medicine.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τα νεογνά
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Ποιες ιατρικές ειδικότητες μπορούν να κάνουν επεμβάσεις αποκατάστασης μαστού [εγκύκλιος]