Nέα έρευνα  έδειξε ότι βακτήριο που βρίσκεται συνήθως στη μύτη μπορεί να εισχωρήσει στον εγκέφαλο και να προκαλέσει καταρράκτη γεγονότων που ενδεχομένως μπορούν να οδηγήσουν σε νόσο Alzheimer.

Ερευνητές του Menzies Health Institute Queensland, Griffith Institute for Drug Discovery και Queensland University of Technology, ανακάλυψαν ότι το βακτήριο Chlamydia pneumonia, μπορεί να εισβάλλει στον εγκέφαλο μέσω νεύρων στη ρινική κοιλότητα.

Αν και αυτό το βακτήριο συχνά προκαλεί λοιμώξεις του αναπνευστικού, έχει επίσης φανεί στον εγκέφαλο, κάτι που εγείρει το ερώτημα αν προκαλεί βλάβη στο ΚΝΣ.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν εκτεταμένη έρευνα σε ζώα για να διαπιστώσουν όχι μόνο πώς εισβάλλει το βακτήριο στον εγκέφαλο αλλά και πώς οδηγεί σε παθολογίες νόσου Alzheimer.

Η καθηγήτρια Jenny Ekberg δήλωσε ότι η εργασία της ομάδας προηγουμένως έδειξε ότι αρκετά είδη βακτηρίων μπορούν γρήγορα -εντός 24 ωρών- να εισβάλλουν στο ΚΝΣ μέσω περιφερικών νεύρων που εκτείνονται μεταξύ ρινικής κοιλότητας και εγκεφάλου.

Με αυτή τη γνώση, οι ερευνητές μπόρεσαν να παρακολουθήσουν πώς το βακτήριο μπορεί να περάσει από τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να φθάσει στον εγκέφαλο.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι όταν το βακτήριο είναι στο ΚΝΣ τα κύτταρα του εγκεφάλου αντιδρούν εντός ημερών, αποθέτοντας το βήτα αμυλοειδές πεπτίδιο, που συνδέεται με τη νόσο Alzheimer.

Μετά από αρκετές εβδομάδες, διάφορες γενετικοί οδοί που εμπλέκονται στη νόσο Alzheimer επίσης ενεργοποιήθηκαν σημαντικά.

Η έρευνα, επίσης έδειξε ότι όταν τα βακτήρια εισβάλλουν στο οσφρητικό νεύρο, περιφερικά νευρικά κύτταρα μολύνονται και αυτά ενδεχομένως είναι ο τρόπος που τα βακτήρια επιμένουν εντός του νευρικού συστήματος.

Ενώ οι έρευνες έγιναν σε ποντικούς, οι άνθρωποι έχουν τα ίδια νεύρα και μπορούν να μολυνθούν από τα ίδια βακτήρια, επομένως οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα μεταφράζονται και στους ανθρώπους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας