Σε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nutritional Neuroscience, ερευνητές στην Ιαπωνία έδειξαν ότι υψηλή σε φυτικές ίνες διατροφή συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Ο καθηγητής Kazumasa Yamagishi, καθώς πρόσφατες έρευνες υπέδειξαν ότι οι διατροφικές ίνες μπορούν ενδεχομένως να παίζουν προστατευτικό ρόλο, εξέτασε αυτό με στοιχεία χιλιάδων ενηλίκων στην Ιαπωνία για μια μεγάλη έρευνα που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τη διατροφική τους πρόσληψη μεταξύ 1985 και 1999. Γενικά, ήταν υγιείς και η ηλικία τους κυμαινόταν μεταξύ 40 και 64 ετών.

Παρακολουθήθηκαν από το 1999 έως το 2020, και παρατηρήθηκε αν εμφάνισαν άνοια που απαιτούσε περίθαλψη.

Οι ερευνητές χώρισαν σε 4 ομάδες τα στοιχεία 3.739 ενηλίκων σύμφωνα με την ποσότητα ινών στη διατροφή τους. Ανακάλυψαν ότι οι ομάδες που κατανάλωναν υψηλότερα επίπεδα ινών είχαν χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Επίσης εξέτασαν αν υπήρχαν διαφορές για τα 2 κύρια είδη ινών, τις διαλυτές και τις αδιάλυτες. Οι διαλυτές ίνες περιέχονται σε τροφές όπως η βρώμη και τα όσπρια ενώ οι αδιάλυτες στα δημητριακά ολικής άλεσης, στα λαχανικά και σε άλλα τρόφιμα.

Ανακάλυψαν ότι η σχέση μεταξύ πρόσληψης ινών και άνοιας ήταν πιο εμφανής στις διαλυτές ίνες.

Πηγές:
Nutritional Neuroscience,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις