Ερευνητές του Paris Brain Institute’s Aramis project με επικεφαλής τον Stanley Durrleman (Inria), του INSERM/University of Bordeaux, και του Cegedim Health Data, ανέλυσαν ιατρικά αρχεία σχεδόν 80.000 ανθρώπων στη Γαλλία και τη Βρετανία.

Οι επιστήμονες εντόπισαν 10 παθολογίες που αναπτύσσονταν πιο συχνά σε ασθενείς με νόσο Alzheimer εντός 15 ετών σε σχέση με άλλους ασθενείς ίδιας ηλικίας. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο The Lancet Digital Health.

Για πρώτη φορά, ερευνητές αξιολόγησαν ανώνυμα ιατρικά αρχεία 40.000 ασθενών με νόσο  Alzheimer και ίδιου αριθμού ανθρώπων ομάδας ελέγχου.

Με μαθηματικά μοντέλα, οι ερευνητές εξέτασαν την πιθανή σχέση μεταξύ έναρξης της νόσου Alzheimer και 123 παραγόντων υγείας.

Στατιστική διερεύνηση ιστορικών ιατρικών αρχείων οδήγησε σε λίστα των 10 πιο κοινών παθήσεων που εμφανίζουν ασθενείς που στη συνέχεια νοσούν από Alzheimer εντός 15 ετών.

Πρώτη στη λίστα ήταν η κατάθλιψη και ακολουθούσε το άγχος, η έκθεση σε υψηλό στρες, η απώλεια ακοής, η δυσκοιλιότητα, η αυχενική σπονδύλωση, απώλεια μνήμης, κούραση, και τέλος πτώσεις και ξαφνική απώλεια βάρους.

Οι συσχετισμοί επέτρεψαν στους ερευνητές να επιβεβαιώσουν γνωστές σχέσεις, όπως προβλήματα ακοής ή κατάθλιψη και άλλους λιγότερο γνωστούς παράγοντες κινδύνου για αρχικά συμπτώματα, όπως αυχενική σπονδύλωση ή δυσκοιλιότητα. Ωστόσο οι ερευνητές αναφέρουν στατιστικούς συσχετισμούς. Αυτοί θα πρέπει να μελετηθούν σε νέες έρευνες.

Η ερώτηση παραμένει όσον αφορά το αν τα προβλήματα υγείας που συναντώνται είναι παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα ή προειδοποιητικά σημάδια της νόσου.

Πηγές:
The Lancet Digital Health.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’