Η αρθρίτιδα μπορεί να χτυπήσει οπουδήποτε στο σώμα, και είναι μια ιδιαίτερα κουραστική πάθηση. Και ενώ δεν αναφέρεται πολύ συχνά, μπορεί να επηρεαστεί και ο λαιμός μας, είτε με πιάσιμο, είτε με σοβαρό πόνο. Πολλές φορές, η αρθρίτιδα του αυχένα είναι σημάδι της ηλικίας, καθώς οι αρθρώσεις και τα οστά που στηρίζουν τον λαιμό μας φθείρονται από την πάροδο του χρόνου.

Αυτά είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για την αρθρίτιδα στο λαιμό.

Όλα έχουν να κάνουν με τη σπονδυλική μας στήλη

Ξεκινώντας από τη βάση του εγκεφάλου μέχρι την μέση, η σπονδυλική μας στήλη είναι ένα πολύπλοκο σύστημα οστών και νεύρων. Οι δίσκοι στηρίζουν τους σπονδύλους μας και τους προφυλάσσουν από τους κραδασμούς και τα χτυπήματα, αλλά με το πέρασμα των χρόνων φθείρονται - όπως κάθε τι στον οργανισμό μας.

Υπάρχουν 3 είδη αρθρίτιδας που θα "χτυπήσουν" τον αυχένα, και έχουν διαφορετικές αιτίες αλλά και συμπτώματα: η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα. Εκτός από την ηλικία, παράγοντες κινδύνου είναι κάποιος τραυματισμός ή χρόνια φλεγμονή στην περιοχή.

Οστεοαρθρίτιδα στον αυχένα

Οι δίσκοι ανάμεσα στους σπονδύλους που βρίσκονται στον λαιμό αρχίζουν με τον καιρό να γίνονται πιο τραχείς, με αποτέλεσμα να μην απορροφούν τους κραδασμούς όπως πρέπει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τα οστά της περιοχής να τρίβονται μεταξύ τους, προκαλώντας πόνο, πιάσιμο και φλεγμονή.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα στον αυχένα

Πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα, όπου το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιτίθεται και καταστρέφει το περίβλημα των αρθρώσεων. Θα εμφανιστεί συνήθως πρώτα στα χέρια, στα γόντα και στους αστραγάλους, μέχρι να φτάσει και στον λαιμό. Η αυξημένη φλεγμονή προκαλεί και αυξημένη αντίδραση από τον οργανισμό, με την μορφή πόνου και πιασίματος.

Αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα στον αυχένα

Και εδώ υπάρχουν φλεγμονές και πρόκειται για αυτοάνοσο, λειτουργεί όμως με διαφορετικό τρόπο. Στην περίπτωση της αγκυλοποιητικής σπονδυλοαρθρίτιδας, το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται εναντίον των τενόντων γύρω από την σπονδυλική στήλη, και όσο εξελίσσεται η πάθηση, τόσο εντείνεται το πιάσιμο. Τα συμπτώματα συνήθως θα γίνουν πιο εμφανή στους γοφούς και στην μέση προτού φτάσουν και στον λαιμό. Σε αντίθεση με τις άλλες δύο μορφές αρθρίτιδας που αναφέραμε, η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα δεν έχει κάποια γνωστή αιτία.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για αρθρίτιδα στον λαιμό;

  • Η ηλικία
  • Η κληρονομικότητα
  • Το επάγγελμα, αν χρειάζεται να περνάμε πολλές ώρες την ημέρα σκυμμένοι ή κάνουμε επαναλαμβανόμενες κινήσεις του λαιμού
  • Τραυματισμοί στον λαιμό ή στον αυχένα
  • Το κάπνισμα, μειώνοντας τις αντιστάσεις του οργανισμού
  • Στην περίπτωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, το φύλο, καθώς η πάθηση φαίνεται να "χτυπάει" περισσότερο γυναίκες. Η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα, από την άλλη, είναι πιο συχνή στους άνδρες

Άλλα συμπτώματα εκτός από πόνο και πιάσιμο στον λαιμό και τον αυχένα είναι οι πονοκέφαλοι, η αίσθηση μουδιάσματος ή αδυναμίας στα χέρια και τα πόδια, μυϊκοί σπασμοί και η αίσθηση ότι ο λαιμός σας "τρίβεται" όταν στρέφετε το κεφάλι σας.

Τι θεραπείες υπάρχουν;

Σπάνια θα χρειαστεί επέμβαση, αλλά ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα, εναλλαγή ζεστού και κρύου στην περιοχή, καθώς και φυσιοθεραπεία. Σε πολλές περιπτώσεις δεν θα χρειαστούν καν συνταγογραφούμενα φάρμακα, και θα μπορείτε να διαχειριστείτε τα συμπτώματα με παυσίπονα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά