Οι αναμνήσεις και η νοσταλγία από αυτές μπορούν να μειώσουν την αντίληψη του πόνου. Η νοσταλγία μειώνει τη δραστηριότητα περιοχών του εγκεφάλου που συνδέονται με τον πόνο και τη βαθμολογία πόνου από ανθρώπους, αναφέρει έρευνα στο Journal of Neuroscience.

Ερευνητές της Chinese Academy of Sciences, μέτρησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα ενηλίκων με λειτουργική μαγνητική τομογραφία ενώ οι συμμετέχοντες βαθμολογούσαν επίπεδα νοσταλγίας από εικόνες και τον πόνο από θερμικό ερέθισμα.

Οι εικόνες περιλάμβαναν σκηνές και αντικείμενα από την παιδική ηλικία όπως δημοφιλές γλύκισμα, κινούμενα σχέδια και σχολικό παιχνίδι. Οι εικόνες στην ομάδα ελέγχου αναπαριστούσαν σκηνές και αντικείμενα από τη σύγχρονη ζωή.

Η θέαση εικόνων νοσταλγίας μείωνε το σκορ πόνου σε σύγκριση με τη θέαση άλλων εικόνων, με τη μεγαλύτερη επίδραση να είναι στον πόνο χαμηλής έντασης.

Η θέαση εικόνων που προκαλούσαν νοσταλγία, επίσης μείωσε τη δραστηριότητα στη γλωσσοειδή έλικα  και την παραϊπποκάμπεια έλικα, 2 περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην αντίληψη του πόνου.

Η δραστηριότητα στο θάλαμο συνδέθηκε με τη νοσταλγία και αξιολογήσεις πόνου. Ο θάλαμος ενδεχομένως ενσωματώνει νοσταλγικές πληροφορίες και τις μεταδίδει σε οδούς πόνου.

Η νοσταλγία ενδεχομένως είναι μη φαρμακευτικός τρόπος μείωσης του χαμηλού πόνου, όπως ο πονοκέφαλος ή ο ελαφρύς κλινικός πόνος.

Πηγές:
Journal of Neuroscience.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα