Μπορεί το μέγεθος μιας περιχειρίδας πιεσόμετρου να ρίξει έξω τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης;

Ναι, σύμφωνα με νέα έρευνα που ανακάλυψε ότι μια περιχειρίδα που δεν εφαρμόζει καλά στο χέρι θα μπορούσε να έχει διαφορά όσον αφορά τη διάγνωση υπέρτασης ή όχι.

Οι περιχειρίδες έχουν διαφορετικά μεγέθη και οι οδηγίες λένε, οι επαγγελματίες να χρησιμοποιών αυτή που ταιριάζει καλύτερα στον βραχίονα.

Στην πραγματικότητα, συχνά σε ιατρεία και κλινικές, χρησιμοποιείται ένα, κανονικό μέγεθος, στους ενηλίκους.

Στη νέα έρευνα, επιστήμονες θέλησαν να διαπιστώσουν πόσο καλά δουλεύει. Η απάντηση είναι, όχι πολύ.

Ανακάλυψαν ότι όταν χρησιμοποιούσαν περιχειρίδα κανονικού μεγέθους σε μεγαλύτερο βραχίονα, για τη μέτρηση της πίεσης, συχνά αυτή παρήγαγε δεδομένα που απείχαν από το να είναι ακριβή.

Σε ασθενείς με πολύ μεγάλους βραχίονες, η περιχειρίδα υπερεκτιμούσε τη συστολική πίεση κατά 20 μονάδες κατά μέσον όρο.

Αυτό θα μπορούσε εύκολα να θέσει έναν άνθρωπο με φυσιολογική ή ελαφρώς αυξημένη πίεση στο ‘’υψηλό εύρος’’, δήλωσε η ερευνήτρια Dr. Tammy Brady, του Johns Hopkins University School of Medicine.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι ποσοστό 39% των συμμετεχόντων είχαν λανθασμένη διάγνωση υπέρτασης λόγω του μικρού μεγέθους περιχειρίδας.

Από την άλλη μεριά, η χαλαρή περιχειρίδα υποεκτιμούσε την αρτηριακή πίεση σε ενήλικες με μικρότερο βραχίονα. Όταν μετρήθηκε η πίεσή τους με περιχειρίδα κανονικού μεγέθους μειώθηκε κατά 4 μονάδες η συστολική τους πίεση, κατά μέσον όρο.

Ενώ ήταν λιγότερο έντονη από την επίδραση της σφιχτής περιχειρίδας, παρόλα αυτά οδηγούσε σε σημαντική διαφορά.

Η χαλαρή περιχειρίδα ενδεχομένως παρέλειψε διάγνωση υπέρτασης στο 22% των συμμετεχόντων.

Πιθανόν πολλοί γιατροί να μην γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι αυτό σημείωσε η Brady.

Tα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της AHA και θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε επιστημονικό περιοδικό. Βασίζονται σε 165 ενηλίκους. Μετρήθηκε η πίεσή τους με περιχειρίδα κανονικού μεγέθους και σε όσους είχαν πιο μικρούς ή μεγάλους βραχίονες χρησιμοποιήθηκαν περιχειρίδες που εφάρμοζαν σωστά.

Από τους συμμετέχοντες, 39 είχαν πολύ μεγάλη περίμετρο βραχίονα . Όταν μετρήθηκε η πίεση με περιχειρίδα που ταίριαζε, η μέση συστολική τους πίεση ήταν 124 mm Hg.

Όταν χρησιμοποιήθηκε περιχειρίδα κανονικού μεγέθους, το νούμερο αυξήθηκε σε 144 mm Hg.

Σε ανθρώπους με μικρή περίμετρο βραχίονα, όταν η πίεση μετρήθηκε με κανονική περιχειρίδα η συστολική πίεση ‘ήταν 119 mm Hg κατά μέσον όρο. Με μια που εφάρμοζε σωστά, αυξήθηκε σε 123 mm Hg.