Όταν στο σώμα μας κάτι δεν πηγαίνει καλά, λόγω ενός τραυματισμού, μιας μόλυνσης, αλλά και για πολλούς ακόμα λόγους, αρχίζουν να εμφανίζονται φλεγμονές. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα δραστηριοποιεί τα λευκά αιμοσφαίρια, που με τη σειρά τους απελευθερώνουν φλεγμονώδεις ουσίες που επιτίθενται στους εισβολείς και προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού. Συνεπώς, η φλεγμονή είναι το σινιάλο που δίνει το σώμα μας ότι χρειάζεται να ενισχυθούν οι άμυνές μας.

Τι συμβαίνει όμως όταν αυτή η φλεγμονή δεν είναι προσωρινή διαδικασία και κρατάει καιρό;

Το σώμα μας αρχίζει να παθαίνει διάφορα προβλήματα. Οι χρόνιες φλεγμονές έχουν συνδεθεί με κάθε είδους πάθηση, από καρδιοπάθεια και διαβήτη, μέχρι Αλτσχάιμερ. Άρα είναι καλή ιδέα να προσπαθούμε να διατηρούμε τις φλεγμονές στον οργανισμό σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό είναι πιο περίπλοκο από ό,τι ακούγεται για ορισμένους ανθρώπους, αλλά σε γενικές γραμμές η καλή διατροφή και η άσκηση είναι οι πυλώνες της καλής υγείας. Υπάρχει όμως και ένας τρίτος πυλώνας, που πολλές φορές μένει ξεχασμένος, και αυτός είναι ο ύπνος.

Η έλλειψη ύπνου έχει συσχετιστεί αρκετές φορές μέσα από έρευνες με αυξημένους δείκτες φλεγμονής στον οργανισμό. Συνήθεις ύποπτοι όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και το αυξημένο στρες ήταν επίσης παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτό. Υπάρχουν δύο θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί ο ύπνος βρίσκεται δίπλα σε αυτούς τους παράγοντες.

Αρχικά, δημιουργούνται προβλήματα με τα αιμοφόρα αγγεία και την κυκλοφορία του αίματος. Όταν κοιμόμαστε, τα αγγεία μας είναι πιο χαλαρά, η κυκλοφορία αυξάνεται και η αρτηριακή πίεση πέφτει. Όταν ο ύπνος δεν είναι αρκετός, αυτό συμβαίνει λιγότερο, με αποτέλεσμα τα αιμοφόρα αγγεία μας να δουλεύουν υπερωρίες.

Έπειτα, την ώρα που κοιμόμαστε, ο εγκέφαλός μας κάνει κυριολεκτικά εκκαθάριση. Κατά τον βαθύ ύπνο, εγκεφαλονωτιαίο υγρό περνάει από τον εγκέφαλο, καθαρίζοντας ορισμένες πρωτεΐνες που προξενούν βλάβες. Προφανώς όταν ο ύπνος δεν είναι αρκετός (ή αρκετά καλός), αυτή η διαδικασία δεν συμβαίνει όσο σωστά θα έπρεπε, ανεβάζοντας τις τιμές αυτών των πρωτεϊνών, αυξάνοντας με τη σειρά τους τις φλεγμονές. Εκεί ξεκινά ένας φαύλος κύκλος, μιας και όλο αυτό επιδεινώνει τον ύπνο μας.

Αν αντιμετωπίζετε χρόνιο πρόβλημα με τον ύπνο, προσπαθήστε να ζητήσετε βοήθεια από τον γιατρό σας. Σε μεγάλο βαθμό, ο ύπνος είναι θέμα συνήθειας και, όπως όλες οι καλές συνήθειες, χρειάζεται πολλή υπομονή μέχρι να πούμε ότι ήρθε για να μείνει. Τα οφέλη ενός καλού ύπνου όμως είναι τεράστια, και δεν πρέπει να αμελείτε αυτό το κομμάτι της ζωής σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια ιατρική πράξη που αποζημιωνόταν έως 420 ευρώ έπεσε κάτω από τα 40 ευρώ
Βλαβερή επίδραση της θερμικής καταπόνησης σε ζωτικά όργανα [μελέτη]
Τα μυρωδικά που δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα σας