Η ανθρωπότητα σταμάτησε να είναι η ίδια από τη στιγμή που μπήκαν στη ζωή μας τα εμβόλια. Νοσήματα που μέχρι τότε ήταν θανατηφόρα, σιγά-σιγά άρχισαν να εξαφανίζονται, η απειλή τους να αποτελεί πλέον μια μακρινή ανάμνηση. Ποια είναι τα πιο σημαντικά νοσήματα που καταπολεμήθηκαν από εμβόλια;

Ιλαρά

Η ιλαρά είναι μια ιδιαίτερα μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από ιό. Ο ιός αυτός μπορεί να επιβιώσει μέχρι και δύο ώρες πάνω σε αντικείμενα που έχει αγγίξει ο ασθενής. Μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία, ακόμα και στον θάνατο. Το εμβόλιο μείωσε τους θανάτους από ιλαρά κατά 80%.

Κοκκύτης

Είναι μια λοίμωξη του αναπνευστικού που παλιότερα αποτελούσε από τους μεγαλύτερους κινδύνους θανάτου για βρέφη κάτω του ενός έτους.

Γρίπη

Η γρίπη προφανώς και δεν έχει εξαφανιστεί, αλλά σίγουρα δεν είναι η τεράστια απειλή που ήταν παλιότερα, καθώς υπάρχει ο ετήσιος εμβολιασμός. Η γρίπη αποτελεί ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσο για άτομα που πάσχουν από άσθμα ή διαβήτη.

Πολιομυελίτιδα

Είναι ιογενής πάθηση που επηρεάζει τη μυϊκή ανάπτυξη, αλλά μπορεί να προκαλέσει μέχρι παράλυση και θάνατο. Αποτελούσε μία από τις τρομακτικότερες ασθένειες του 20ου αιώνα, αλλά το εμβόλιο έχει μειώσει σημαντικά τα κρούσματα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η πάθηση αυτή έχει εξαλειφθεί.

Πνευμονιόκοκκος

Πρόκειται για μία βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές όπως πνευμονία, λοιμώξεις των αυτιών και του αίματος και μηνιγγίτιδα. Το εμβόλιο μείωσε τα κρούσματα κατά 98%.

Τέτανος

Η αρρώστια που μας έλεγαν οι παππούδες μας ότι θα πάθουμε αν κοπούμε από σκουριασμένα μέταλλα ήταν τεράστια απειλή παλαιότερα. Πλέον όχι και τόσο, για λόγους μεν κοινωνικούς αλλά επίσης επειδή υπάρχει το ανάλογο εμβόλιο.

Βακτηριακή μηνιγγίτιδα

Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή νόσο που μπορεί να αποβεί ακόμα και μοιραία. Τα εμβόλια έχουν μειώσει σημαντικά τα ποσοστά της.

Ηπατίτιδα Β

Πρόκειται για ιογενή νόσο που μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά ή χρησιμοποιώντας τις ίδιες βελόνες. Η ηπατίτιδα Β είναι 100 φορές πιο μολυσματική από τον HIV, και οι επιπλοκές της μπορούν να είναι θανατηφόρες.

Παρωτίτιδα

Είναι μια ιογενής πάθηση που μπορεί να έχει εφ' όρου ζωής επιπτώσεις, όπως κώφωση και στειρότητα στους άνδρες. Η παρωτίτιδα είναι πλέον σπάνια νόσος λόγω του εμβολιασμού του πληθυσμού από μικρή ηλικία.

Αιμόφιλος της γρίπης

Πρόκειται για μία σπάνια βακτηριακή λοίμωξη που η θνησιμότητα ενός εκ των έξι τύπων της (του Β) φτάνει στο 90%. Προκαλεί πνευμονία, επιγλωσσίτιδα, μηνιγγίτιδα και άλλες επιπλοκές και πλέον προλαμβάνονται με εμβολιασμό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα