Άνθρωποι που δεν κοιμούνται καλά, συχνά καταφεύγουν σε άσκηση με διάδρομο ή  ποδήλατο, θεωρώντας ότι η αερόβια θα τους δώσει λίγα λεπτά ακόμη ύπνου.

Ενδεχομένως είναι καλύτερα να γυμναστούν με βάρη, αναφέρει νέα έρευνα.

Η άσκηση με αντιστάσεις φαίνεται να είναι καλύτερη από την αερόβια ως μέθοδος βελτίωσης του ύπνου σε ανθρώπους με προβλήματα ύπνου.

Για συμμετέχοντες που δεν μπορούσαν να κοιμούνται τακτικά τουλάχιστον 7 ώρες, η άσκηση με βάρη πρόσθεσε 40 λεπτά ύπνου, δήλωσε η ερευνήτρια Angelique Brellenthin, επίκουρη καθηγήτρια του Iowa State University.

Συγκριτικά, η αερόβια αύξησε τον χρόνο ύπνου κατά 23 λεπτά για άλλη ομάδα με παρόμοια προβλήματα ύπνου.

Η Brellenthin δήλωσε ότι βασικά η άσκηση με αντιστάσεις σχεδόν διπλασίασε την ποσότητα επιπλέον διάρκειας ύπνου ως αποτέλεσμα του να έχουν συμμετάσχει οι εθελοντές στην έρευνα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία εστιάζοντας στον τρόπο που η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την υγεία. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις για τον ύπνο τους.

 Η έρευνα περιέλαβε 386 ανθρώπους που χωρίστηκαν τυχαία σε 4 ομάδες-αερόβιας, άσκησης με αντιστάσεις ,συνδυαστικής άσκησης και ομάδα ελέγχου που δεν ασκήθηκε.

Ζητήθηκε από όλους να ασκούνται για μια ώρα, 3 φορές την εβδομάδα, για ένα χρόνο. Οι ερευνητές αξιολόγησαν την υγεία των συμμετεχόντων  στους 6 μήνες και στον χρόνο. Η άσκηση δεν έκανε διαφορά σε ανθρώπους που ήδη κοιμόνταν καλά. Ωστόσο οποιασδήποτε άσκηση βοήθησε στη βελτίωση του κακού ύπνου και πιο πολύ η άσκηση με αντιστάσεις. Όσοι δεν κοιμόνταν καλά και ήταν στην ομάδα συνδυαστικής άσκησης, είχαν βελτίωση του ύπνου κατά 17 λεπτά.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της American Heart Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η πανδημία οδήγησε σε μέτριες καθυστερήσεις σε αναπτυξιακά ορόσημα για βρέφη και μικρά παιδιά
400 σπάνιες παθήσεις στην Ελλάδα;
ΕΟΦ: 234 φάρμακα σε έλλειψη, 45 νοσοκομειακά, 6 σκιαγραφικά, 4 εμβόλια [κατάλογος]