Εξέταση κοπράνων θα μπορούσε να αποτελεί χρήσιμο τρόπο που θα συμβάλλει στον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου στο πάγκρεας, δήλωσαν ερευνητές.

Οι ερευνητές δοκιμάζουν την ιδέα σε έρευνα με 136 εθελοντές.

Tα ευρήματα που δημοσιεύονται στο περιοδικό Gut υποδεικνύουν ότι εντοπίσιμες αλλαγές που αφορούν μικρόβια στο έντερο θα μπορούσαν να δείχνουν προειδοποιητικό σημάδι ότι είναι παρών ένας όγκος.

Η ισπανική ομάδα επέλεξε ασθενείς από 2 νοσοκομεία-  στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη. Ορισμένοι ασθενείς είχαν καρκίνο στο πάγκρεας και άλλοι χρησίμευσαν ως ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα σάλιου και κοπράνων των εθελοντών για να διαπιστώσουν αν υπήρχαν αλλαγές μεταξύ των ομάδων.

Ενώ τα δείγματα σάλιου δεν έδειξαν κάτι, τα δείγματα κοπράνων έδειξαν διαφορά, που η ομάδα πιστεύει ότι θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για τη διάγνωση του καρκίνου στο πάγκρεας.

Επρόκειτο για ξεχωριστό μοτίβο ή γονιδιακό προφίλ εντερικών βακτηρίων, μυκήτων και μικροβίων.

Αυτό εντόπιζε σταθερά ασθενείς με τη νόσο, άσχετα από το στάδιό της- κάτι που υποδεικνύει ότι χαρακτηριστικές υπογραφές μικροβιώματος  προκύπτουν νωρίς και ότι το μικροβίωμα κοπράνων θα μπορούσε να εντοπίζει τη νόσο σε αρχικό στάδιο.

Οι ερευνητές συνιστούν περισσότερες έρευνες-ορισμένες γίνονται ήδη.

Ερευνητές στη Γερμανία επικύρωσαν τα ευρήματα σε μικρό αριθμό ασθενών και η εξέταση δοκιμάζεται και στην Ιαπωνία.

Πηγές:
Gut

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας