Νέα κλινική δοκιμή ανακάλυψε ότι η καθημερινή κατανάλωση κράνμπερι για ένα μήνα βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία σε υγιείς άντρες.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Food & Function,περιέλαβε  45 υγιείς άντρες που κατανάλωναν σκόνη ολόκληρου κράνμπερι ισοδύναμη με 100 γρ φρέσκων, την ημέρα, ή placebo για ένα μήνα.

Οσοι κατανάλωναν τον καρπό είχαν σημαντική βελτίωση στην FMD, δηλαδή βελτίωση της λειτουργίας καρδιάς και αγγείων. Πρόκειται για βιοδείκτη κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και μετρά πώς τα αγγεία διαστέλλονται όταν αυξάνει η ροή αίματος

Η έρευνα ανακάλυψε σημαντικές βελτιώσεις στην FMD 2 ώρες μετά την πρώτη κατανάλωση και ένα μήνα μετά την καθημερινή κατανάλωση δείχνοντας άμεσο και χρόνιο όφελος. Επιπλέον μεταβολίτες εντοπίστηκαν επίσης και προσέβλεπαν τη θετική επίδραση που φάνηκε στην FMD.

Η Dr. Ana Rodriguez-Mateos,του  King's College London, δήλωσε ότι αυξήσεις στις πολυφαινόλες και τους μεταβολίτες στο κυκλοφορικό και βελτιώσεις στο FMD μετά την κατανάλωση κράνμπερι τονίζουν το σημαντικό ρόλο που αυτά μπορεί ενδεχομένως να παίζουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων.

Τα κράνμπερι είναι πλούσια σε προανθοκυανιδίνες που έχουν ξεχωριστές ιδιότητες σε σύγκριση με τις  πολυφαινόλες σε άλλα φρούτα.

Tα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κατανάλωση κράνμπερι ως μέρος υγιεινής διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου βελτιώνοντας τη λειτουργία των αγγείων.

Πηγές:
Food & Function

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ