Ο Πρόεδρος της ΕΟΟ Αθανάσιος Δεβλιώτης και η Γενική Γραμματέας Μαρία Μενενάκου ανέδειξαν τη σημασία της στοματικής υγείας, τον κρίσιμο ρόλο και την προσφορά στη Δημόσια Υγεία των 12.000 Ελλήνων οδοντιάτρων, τις πολύπλευρες παρεμβάσεις κοινωνικής υπευθυνότητας και κοινωνικής αλληλεγγύης της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και την επιτακτική ανάγκη κρατικής παρέμβασης με την αξιοποίηση πόρων από Τακτικό Προϋπολογισμό, ΕΟΠΥΥ, ευρωπαϊκά προγράμματα κ.α. πηγές για τη διασφάλιση του ανθρώπινου δικαιώματος στη στοματική υγεία. Παρουσίασαν, μάλιστα, το πλέγμα των προτεινόμενων παρεμβάσεων της ΕΟΟ με έμφαση στην παρέμβαση στα παιδιά και τους εφήβους αλλά όχι μόνο.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών - Καθηγητής Περιοδοντολογίας - Φοίβος Μαδιανός ανέδειξε την καθοριστική σημασία της στοματικής υγείας στη συνολική υγεία και την ποιότητα ζωής και παρουσίασε με ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση την πολύπλευρη και σε κάποιες περιπτώσεις αμφίδρομη σύνδεση των νόσων του στόματος με τις γενικές νόσους. Ανέτρεψε, δηλαδή, πλήρως την αντιεπιστημονική δοξασία ότι, τάχα, δεν πεθαίνεις εξαιτίας της κακής στοματικής υγείας. Η παρουσίαση των εντυπωσιακών ευρημάτων σύγχρονων μελετών για τη σύνδεση της κακής στοματικής υγείας με τη βαριά νόσηση και το θάνατο από COVID-19 είναι άλλη μια απόδειξη της καθοριστικής σημασίας της στοματικής υγείας.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Δημόπουλος αναφέρθηκε κυρίως σε ζητήματα εκπαίδευσης αλλά και παροχής με συμβολικό τίμημα υπηρεσιών οδοντιατρικής φροντίδας εξαίροντας το ρόλο του Τμήματος Οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ, παρουσίασε δράσεις αναβάθμισης της Οδοντιατρικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, επισφραγίζοντας, παράλληλα, τη συμβολή της στοματικής υγείας στην συνολική υγεία.

Ο Chief Dental Officer Αριστομένης Συγγελάκης αναφέρθηκε στη "Στοματική Υγεία για όλους”, το ανθρώπινο δικαίωμα και την κοινωνική αναγκαιότητα της στοματικής υγείας, παρουσιάζοντας στοιχεία, επιδημιολογικά, οικονομικά κ.α., που τεκμηριώνουν τον καθοριστικό και πολυδιάστατο ρόλο της στοματικής υγείας στη συνολική υγεία, την ποιότητα ζωής και την ατομική και συλλογική ευημερία. Τόνισε ότι η κακή στοματική υγεία πλήττει, εκτός των άλλων, την υγεία των οικονομικών του Συστήματος Υγείας και των νοικοκυριών που χειμάζονται από την κρίση. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, συνέχισε ο κ. Συγγελάκης, το κράτος, ιδίως την περίοδο της λιτότητας και της πανδημίας, έχει αποσυρθεί ουσιαστικά από τη στοματική υγεία και οι ανισότητες έχουν διευρυνθεί και οξυνθεί.

Ο διάλογος που αναπτύχθηκε από τους βουλευτές -εκπροσώπους όλων των κομμάτων και η παρέμβαση του Υπουργού Υγείας κ. Θ. Πλεύρη ήταν σε κλίμα ενωτικό επικυρώνοντας τη σημασία της στοματικής υγείας που όμως επιτάσσει την άμεση παρέμβαση του κράτους με χειροπιαστές αποδείξεις. Τοποθετήθηκαν οι βουλευτές: Μιχάλης Κατρίνης (Επικεφαλής Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής και συνάδελφος οδοντίατρος), Μανόλης Θραψανιώτης (ΣΎΡΙΖΑ - συνάδελφος οδοντίατρος), Γιώργος Λαμπρούλης (ΚΚΕ - Αντιπρόεδρος της Βουλής) Δημήτρης Βαρτζόπουλος (ΝΔ), Μαρία Αθανασίου (Ελληνική Λύση), Μαρία Απατζίδη (ΜΕΡΑ-25).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]