Επιστήμονες του University of Liverpool προχώρησαν ένα βήμα μπροστά όσον αφορά το να ξεκλειδώσουν τη δυνατότητα για νέα κατηγορία ισχυρών αντιβιοτικών, ικανών να σκοτώνουν ισχυρούς ιούς όπως ο MRSA χωρίς αντίσταση.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν απλοποιημένες συνθετικές εκδοχές του μορίου teixobactin, που χρησιμοποιείται από βακτήρια για την εξουδετέρωση άλλων βακτηρίων στο έδαφος.

Ανέπτυξαν και δοκίμασαν μοναδική βιβλιοθήκη συνθετικών εκδοχών του αντιβιοτικού, βελτιστοποιώντας χαρακτηριστικά του φαρμάκου για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και ασφάλειας, ενώ επιτρέπει την παραγωγή του με χαμηλό κόστος.

Επικεφαλής της έρευνας είναι ο δρ Ishwar Singh. Η ερευνητική ομάδα απέδειξε ότι απλοποιημένα συνθετικά teixobactins εξουδετερώνουν ευρεία γκάμα βακτηρίων που ελήφθησαν από ασθενείς, όπου τα υπάρχοντα αντιβιοτικά αποτυγχάνουν.

Οι ερευνητές πέτυχαν επίσης να εξολοθρεύσουν με επιτυχία τον MRSA σε ποντικούς και φάνηκε να συσσωρεύονται σε περιοχές λοίμωξης έως 24 ώρες, σε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που χρειάζονται για να εξουδετερωθούν ισχυροί ιοί. Αυτό υποδεικνύει ότι στο μέλλον ασθενείς ενδεχομένως μπορεί να αντιμετωπίζονται με μια δόση teixobactin την ημέρα για συστημικές απειλητικές λοιμώξεις.

Τα συνθετικά teixobactins φάνηκε να είναι ισχυρά και σταθερά σε θερμοκρασία δωματίου για χρόνια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας