Η παγκόσμια αγορά γενετικών δοκιμών που αξιολογήθηκε σε 10,6 δισ. δολ. το  2020, προβλέπεται να φτάσει στα 17,3 δισ. δολ. μέχρι το 2026, σημειώνοντας άνοδο κατά 8,6% την περίοδο ανάλυσης. 
Εφαρμογές όπως το μοριακό προφίλ όγκου, οι υγρές βιοψίες για την επιλογή θεραπείας του καρκίνου, η μη επεμβατική προγεννητική διάγνωση και η αλληλουχία για τη διάγνωση σπάνιων ασθενειών έχουν τεράστια αξία. 
Η αγορά είναι έτοιμη να επωφεληθεί από την αυξανόμενη δημοτικότητα των δοκιμών DTC για συγκεκριμένους κινδύνους για την υγεία, όπως οι μεταλλάξεις. Ένας άλλος μοχλός ανάπτυξης για την αγορά είναι ο πολλαπλασιασμός των υβριδικών εργαστηρίων που συνδυάζουν τις γενετικές δοκιμές με τα συμβατικά εργαστήρια.

Το Prenatal & Newborn (αγορά προγεννητικών εξετάσεων), είναι ένα από τα τμήματα που αναλύθηκαν στην έκθεση και το οποίο προβλέπεται να καταγράψει άνοδο 8,8%  φτάνοντας έτσι σε αξία στα 6,4 δισ. δολ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αγορά προγεννητικών εξετάσεων αναμένεται να αυξηθεί, λόγω του αυξανόμενου κινδύνου χρωμοσωμικών ανωμαλιών που υπάρχουν και σχετίζονται με την αύξηση της ηλικίας της μητέρας. Ένας από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης είναι και η αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με τις διάφορες χρωμοσωμικές και γενετικές διαταραχές.

Η ανάπτυξη τεχνολογιών υγειονομικής περίθαλψης όπως το HTS και η αλληλουχία επόμενης γενιάς έχει βοηθήσει στον εντοπισμό ορισμένων ανωμαλιών σε πρώιμα στάδια. Ο διαγνωστικός γενετικός έλεγχος ανιχνεύει την παρουσία μιας συγκεκριμένης γενετικής νόσου, όπως η νόσος του Huntington ή η κυστική ίνωση μέσω της ανίχνευσης συγκεκριμένης γονιδιακής αλλαγής.

Ηγέτης στην αγορά των γενετικών δοκιμών είναι οι ΗΠΑ, όπου η αξία εκτιμάται στα 4,7 δισ. δολ. το 2021, ενώ η Κίνα προβλέπεται να φτάσει τα 1,2 δισ. δολ. έως το 2026. Εντός της Ευρώπης, η Γερμανία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 7,4% . 

Πηγές:
https://www.globenewswire.com/en/news-release/2022/03/24/2409529/28124/en/Global-Genetic-Testing-Market-Report-2022-Market-to-Reach-17-3-Billion-by-2026-Genetic-Testing-Paves-the-Way-for-Personalized-Medicine.html

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα