Τεράστια ανησυχία έχουν προκαλέσει μαζικά κρούσματα σαλμονέλωσης από κατανάλωση σοκολάτας στην Ευρώπη.

Σε σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) γίνεται λόγος για 134 κρούσματα σε εννέα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Την ίδια ώρα, ο Εθνικός Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ανακοίνωσε σήμερα πως αποσύρονται προληπτικά συγκεκριμένες παρτίδες των προϊόντων Kinder Schokobons των 46 gr & 125 gr και Kinder Surprise maxi των 100 gr, λόγω πιθανής παρουσίας σαλμονέλας.

Η παραγωγός εταιρεία Ferrero είχε προχωρήσει χθες σε απόσυρση σοκολατένιων αυγών Kinder Surprise από τα βρετανικά και τα ιρλανδικά ράφια. Ο ιταλικός όμιλος ζαχαροπλαστικής δήλωσε την Τετάρτη ότι κανένα προϊόν Kinder που κυκλοφόρησε στην αγορά δεν βρέθηκε θετικό σε σαλμονέλα. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, μέχρι την Τρίτη είχαν αναφερθεί 134 κρούσματα σαλμονέλωσης από σοκολάτα, κυρίως σε παιδιά κάτω των 10 ετών. Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 7 Ιανουαρίου και από τις 17 Φεβρουαρίου κρούσματα έχουν εντοπιστεί και αλλού στην Ευρώπη (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο).

Οι επιστήμονες τονίζουν πως η σαλμονέλωση χαρακτηρίζεται από ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό νοσηλείας παιδιών, ορισμένα με σοβαρά κλινικά συμπτώματα, όπως αιματηρή διάρροια. Τα προϊόντα σοκολάτας έχουν εντοπιστεί ως η πιθανή οδός μόλυνσης. Οι προσβεβλημένες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί μέσω προηγμένων τεχνικών μοριακής τυποποίησης. Καθώς αυτή η μέθοδος δοκιμής δεν εκτελείται τακτικά σε όλες τις χώρες, ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να μην έχουν εντοπιστεί.

Ανακλήσεις προϊόντων έχουν ξεκινήσει μέχρι σήμερα σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου και του Ηνωμένου Βασιλείου, για να αποτραπεί η κατανάλωση προϊόντων που ενδέχεται να έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα. Περαιτέρω έρευνες διεξάγονται από τις αρχές Δημόσιας Υγείας και ασφάλειας τροφίμων σε χώρες όπου αναφέρονται κρούσματα, για να εντοπιστεί η αιτία και η έκταση της μόλυνσης και να διασφαλιστεί ότι τα μολυσμένα προϊόντα δεν διατίθενται στην αγορά.

Οι υπεύθυνοι του Οργανισμού αξιολογούν τα διαθέσιμα δεδομένα από τις συγκεκριμένεςχώρες και προετοιμάζουν μια αξιολόγηση, η οποία θα δημοσιευτεί την ερχόμενη εβδομάδα. 

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας