Η διακοπή του καπνίσματος προσθέτει έως 5 χρόνια ζωής σε κάποιον με καρδιακή νόσο, έδειξε ανάλυση που παρουσιάστηκε σε συνέδριο (European Society of Cardiology's Preventive Cardiology 2022 scientific congress).

Αυτό είναι συγκρίσιμο με τα οφέλη που οι ίδιοι άνθρωποι θα λάμβαναν από φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης LDL, δήλωσαν οι ερευνητές.

Σε ανθρώπους 45 ετών και άνω που ακόμα κάπνιζαν τουλάχιστον 6 μήνες μετά από καρδιακή προσβολή και/ή τοποθέτηση στεντ ή εγχείρηση bypass, η διακοπή του καπνίσματος πρόσθεσε 4,81 χρόνια χωρίς καρδιοπάθεια.

Στο μεταξύ, η λήψη 2 φαρμάκων για τη χοληστερόλη LDL και επιπλέον ενός αντιφλεγμονώδους πρόσθεσε 4,83 χρόνια χωρίς καρδιοπάθεια.

Η Dr. Tinka Van Trier, δήλωσε ότι τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος είναι ακόμα μεγαλύτερα από όσο νομίζαμε.

Πρόσθεσε, ότι η έρευνα δείχνει ότι η διακοπή φαίνεται να είναι το ίδιο αποτελεσματική με το να λαμβάνει 3 φάρμακα για την πρόληψη της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου κάποιος που είχε υποστεί καρδιακή προσβολή ή υποβλήθηκε σε επέμβαση για μπλοκαρισμένες αρτηρίες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από 989 ασθενείς 45 ετών και άνω, που κάπνιζαν τουλάχιστον 6 μήνες μετά την καρδιακή προσβολή και/ ή υποβλήθηκαν σε bypass ή τοποθέτηση στέντ.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 60 έτη και το 23% ήταν γυναίκες.

Στους περισσότερους είχαν συνταγογραφηθεί συνήθη φάρμακα για πρόληψη καρδιοπάθειας, όπως στατίνες, αντιυπερτασικά και αντιαιμοπεταλιακά.

Οι ερευνητές υπολόγισαν το κέρδος σε χρόνια υγείας ή χωρίς καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, αν οι συμμετέχοντες διέκοπταν το κάπνισμα.

Υπολόγισαν επίσης το κέρδος σε χρόνια με υγεία αν οι συμμετέχοντες συνέχιζαν να καπνίζουν αλλά λάμβαναν 3 επιπλέον φάρμακα για την πρόληψη της καρδιοπάθειας, περιλαμβανομένων 2 για τη μείωση της χοληστερόλης και ενός αντιφλεγμονώδους.

Η Van Trier δήλωσε ότι η διακοπή του καπνίσματος παραμένει σημαντική για την πρόληψη της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου και της βελτίωσης της γενικής υγείας οποτεδήποτε, περιλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής και σε οποιαδήποτε ηλικία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τα νεογνά
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Ποιες ιατρικές ειδικότητες μπορούν να κάνουν επεμβάσεις αποκατάστασης μαστού [εγκύκλιος]