Οι πιθανότητες να θέλετε να κάνετε σεξ αμέσως μόλις γεννήσατε, είναι μάλλον μικρές. Και αυτό είναι λογικό, μιας και το σώμα σας πέρασε μία ιδιαίτερα τραυματική εμπειρία - ακόμα κι αν το αποτέλεσμα είναι το πιο όμορφο πράγμα που έχετε δει ποτέ, ακόμα κι αν ο τοκετός κύλησε σε γενικές γραμμές ομαλά. Ακόμα κι αν δεν χρειάστηκε καισαρική ή περινεοτομή, η περιοχή θα χρειαστεί λίγο καιρό για να επανέλθει από το σωματικό σοκ που υπέστη.

Αυτό όμως δεν είναι απόλυτο. Κάποια στιγμή σίγουρα θα νιώσετε την επιθυμία, και θα θέλετε να γνωρίζετε κατά πόσο είναι ασφαλές. Ας δούμε τι έχουν να πουν οι ειδικοί.

Δεν υπάρχει αναγκαστικά η "κατάλληλη" χρονική διάρκεια για να περιμένετε, καθώς στο τέλος όλα έχουν να κάνουν με το πόσο γρήγορα θα επανέλθει ο οργανισμός σας. Οι περισσότεροι γιατροί όμως θα σας προτείνουν να περιμένετε για 4 με 6 εβδομάδες.

Αυτό συμβαίνει επειδή κατά τον τοκετό, δημιουργούνται ρήγματα στην περιοχή, και οι ιστοί χρειάζονται χρόνο για να αναρρώσουν. Τις περισσότερες φορές, αυτά τα ρήγματα θα επανέλθουν μόνα τους, αλλά είναι πιθανό να υπάρξουν επιπλοκές, ή κάποιο ρήγμα να είναι μεγάλο και να χρειαστεί ράμματα. Το σεξ εκείνη την περίοδο μάλλον θα αυξήσει τον κίνδυνο κάποιας μόλυνσης. Ο κίνδυνος μόλυνσης είναι μεγαλύτερος τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν επισκεφθείτε τον γιατρό σας έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό, θα σας πει ότι είναι εντάξει να κάνετε σεξ, αλλά δεν είναι αναγκαστικό. Υπάρχουν οργανισμοί που επανέρχονται ταχύτερα, και οργανισμοί που χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Παράγοντας που επηρεάζει τον χρόνο ανάρρωσης είναι και το πόσο ομαλά κύλησε ο τοκετός.

Ακόμα και αυτός ο χρόνος, όμως, δεν αποτελεί πραγματικότητα για πολλές γυναίκες - ακόμα κι αν το σώμα τους θεωρητικά είναι έτοιμο. Πολλές γυναίκες δεν αισθάνονται έτοιμες να ξεκινήσουν να κάνουν σεξ για αρκετές εβδομάδες ακόμα, και η αποφυγή αυτή μπορεί να έχει να κάνει είτε με σωματικούς, είτε με ψυχολογικούς παράγοντες.

Σε αρκετές γυναίκες, ο θηλασμός προκαλεί πόνο στο στήθος, που επίσης δεν βοηθά την επιθυμία για σεξ να υπάρξει.

Σωματικά, οι πρώτες φορές που θα κάνετε σεξ μετά από τον τοκετό μπορεί να είναι επίπονες, και αυτό είναι φυσιολογικό. Η κολπική ευαισθησία και η ξηρότητα δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, ειδικά κατά την περίοδο που θηλάζετε. Ένα ζεστό μπάνιο και ένα από παυσίπονο από πριν μπορεί να σας βοηθήσουν. Η χρήση λιπαντικού μπορεί να είναι αναγκαία, και προφσνώς πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στα προκαταρκτικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα