Σε νέα δοκιμή του University of Cambridge, επιστήμονες κατάφεραν να αναστρέψουν τη γήρανση κυττάρων ανθρώπινου δέρματος κατά 30 χρόνια.

Χρησιμοποίησαν αναγεννητική βιολογία σε βλαστικά κύτταρα και παρήγαγαν ινοβλάστες που δημιουργούν κολλαγόνο το οποίο επουλώνει πληγές και δίνει δομή σε ιστούς.

Με τεχνική που κέρδισε Νόμπελ μπόρεσαν να ξεπεράσουν το θέμα του να σβήσουν εντελώς την κυτταρτκή ταυτότητα.

Ο Dr Diljeet, δήλωσε ότι η κατανόηση της γήρανσης σε μοριακό επίπεδο έχει εξελιχθεί την τελευταία δεκαετία και αναδύθηκαν τεχνικές που επιτρέπουν στους ερευνητές να μετρούν βιολογικές αλλαγές σχετικές με την ηλικία στα ανθρώπινα κύτταρα. Μπόρεσαν να το εφαρμόσουν στο πείραμα για να διαπιστωθεί η έκταση του αναπρογραμματισμού που  πέτυχε η νέα μέθοδος. Ο Wolf Reik, δήλωσε ότι η έρευνα έχει πολύ ενδιαφέρουσες εφαρμογές. Τελικά ίσως μπορέσουν να εντοπίσουν οι ερευνητές γονίδια που ξανανιώνουν, χωρίς αναπρογραμματισμό, και να τα στοχεύουν συγκεκριμένα  ώστε να μειωθεί η επίπτωση της γήρανσης.

Η μέθοδος μοιάζει υποσχόμενη για πολύτιμες ανακαλύψεις που θα μπορούσαν να ανοίξουν συναρπαστικό θεραπευτικό ορίζοντα.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι τα κύτταρα μπορούν να ξανανιώσουν χωρίς να χάσουν τη λειτουργία τους και ότι η ανανέωση σκοπεύει να αποκαθιστά κάποιου βαθμού λειτουργία των παλαιών κυττάρων.

Το γεγονός ότι επίσης παρατηρήθηκε αναστροφή δεικτών γήρανσης που συνδέονται με τη νόσο είναι ιδιαίτερα υποσχόμενη για το μέλλον αυτής της έρευνας.

Tο εύρημα θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην αναγεννητική ιατρική.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο eLife.

Πηγές:
eLife.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA