Ενήλικες με νεφρική νόσο φαίνεται πως έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο και είναι πιο πιθανό να πεθάνον από την κακοήθεια σε σχέση με όσους έχουν υγιείς νεφρούς, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Kidney Diseases.

Ανθρωποι με ελαφρά ως μέτρια νεφρική νόσο έχουν 8% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο σε σχέση με όσους έχουν υγιείς νεφρούς, έδειξαν τα στοιχεία.

Οσοι υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση νεφρών είχαν 25% υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο σε σχέση με όσους είχαν τους δικούς τους υγιείς νεφρούς.

Οσοι πάσχουν από προχωρημένη νεφρική νόσο είχαν σχεδόν 50% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο ενώ όσοι είχαν  ελαφρά έως μέτρια νεφρική νόσο αντιμετώπιζαν  25% έως 30% κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο ότι άνθρωποι με νεφρική νόσο είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με καρκίνο πιο αργά από αυτούς με υγιείς νεφρούς.

Οσοι είχαν νεφρική νόσο ήταν ιδιαίτερα ευάλωτοι σε καρκίνο ουροδόχου κύστης και νεφρών, καθώς και πολλαπλό μυέλωμα ή καρκίνο αίματος.

Ο Dr. Abhijat Kitchlu, δήλωσε ότι πολλοί ασθνείς με νεφρική νόσο στην έρευνα, θα αναπτύξουν στη συνέχεια καρκίνο, ακόμα και αυτοί με ελαφρά ή μέτρια νεφρική νόσο.

Εχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, δήλωσε ο Kitchlu.

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε ανάλυση στοιχείων 5,9 εκατομμυρίων ενηλίκων στο Οντάριο, που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για τη νεφρική λειτουργία τους μεταξύ 2007 και 2016.

Σχεδόν 440.000 από αυτούς τους ασθενείς είχαν μειωμένη νεφρική λειτουργία, ενώ σχεδόν 30.000 υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση και σχεδόν 5.000 είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρών.

Μεταξύ των συμμετεχόντων περισσότεροι από 325.000 εμφάνισαν καρκίνο και περισσότεροι από 72.000 πέθαναν από τη νόσο.

Περίπου μισοί από τους συμμετέχοντες που εμφάνισαν καρκίνο είχαν διαγνωστεί με νεφρική νόσο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε ποια κατάσταση νοσηλεύονται τα θύματα του τροχαίου στην Πειραιώς
Νέες οδηγίες για προληπτικό μαστογραφικό έλεγχο στις ΗΠΑ
Ποιο είναι το συνολικό ετήσιο κόστος για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία στην Ελλάδα