Η αίσθηση σκοπού ή νοήματος στη ζωή συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας χρόνια αργότερα, αναφέρει νέα επισκόπηση ενδείξεων που πραγματοποίησαν ερευνητές του UCL.

Οι ερευνητές εστίασαν σε θετικές ψυχολογικές κατασκευές περιλαμβανομένης της θετικής διάθεσης και της αισιοδοξίας και ανακάλυψαν ότι ο σκοπός και το νόημα στη ζωή ήταν σημαντικοί παράγοντες που συνδέονταν σταθερά με μειωμένο κίνδυνο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Ageing Research Reviews. Η θετική διάθεση δεν συνδεόταν με μειωμένο κίνδυνο αλλά η αισιοδοξία ενδεχομένως ναι.

Οι ερευνητές επισκόπησαν ενδείξεις από 9 έρευνες με στοιχεία 62.250 ηλικιωμένων από 3 ηπείρους.

Ανακάλυψαν ότι υψηλότερος σκοπός ή νόημα στη ζωή συνδέονταν σημαντικά με μειωμένο κίνδυνο πολλών αποτελεσμάτων νοητικής εξασθένησης περιλαμβανομένης της άνοιας και της ελαφράς νοητικής εξασθένησης.

Αίσθηση σκοπού συνδεόταν με 19% μειωμένο ποσοστό κλινικά σημαντικής νοητικής βλάβης. Αυτό δεν συνέβαινε σε άλλες θετικές ψυχολογικές κατασκευές, όπως απλά το να υπάρχει θετική διθάθεση.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι ο σκοπός στη ζωή ενδεχομένως έχει οφέλη στην ανάρρωση από στρεσογόνα γεγονότα και συνδέεται με μειωμένη φλεγμονή στον εγκέφαλο, που μπορεί ενδεχομένως να συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας.

Επιπλέον, άνθρωποι με υψηλότερη αίσθηση σκοπού στη ζωή μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο πιθανό να ασχολούνται με δραστηριότητες όπως άσκηση και κοινωνική εμπλοκή, που πιθανόν μπορεί να προστατεύουν από τον κίνδυνο άνοιας.

Πηγές:
Ageing Research Reviews.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα