Νέα έρευνα δείχνει ότι η παχυσαρκία αυξάνει τις πιθανότητες για καρδιακή ανεπάρκεια σε ηλικιωμένες, ιδιαίτερα σε όσες μπήκαν στην εμμηνόπαυση αργότερα από το σύνηθες.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, γυναίκες που μπήκαν στην εμμηνόπαυση στα 55 ή αργότερα, είχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η Dr. Imo Ebong, του University of California, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανέμενε ότι η επίδραση της παχυσαρκίας στον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας θα ήταν μεγαλύτερη στις γυναίκες που εμφάνισαν πρόωρη εμμηνόπαυση. Όμως, η αρνητική επίδραση της παχυσαρκίας στον κίνδυνο ήταν μεγαλύτερη σε όσες είχαν καθυστερημένη εμμηνόπαυση.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία σχεδόν 4.500 Αμερικανίδων μεγαλύτερης ηλικίας. Αξιολογήθηκαν για καρδιακή νόσο μετά από παρακολούθηση 16,5 ετών, όταν είχαν ηλικία 64 ετών κατά μέσον όρο.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, περίπου 900 εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια που οδηγούσε είτε σε νοσηλεία είτε σε θάνατο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν σημαντικές σχέσεις μεταξύ κινδύνου καρδιακής ανεπάρκεικας και ηλικίας εμμηνόπαυσης, ΔΜΣ και περιμέτρου μέσης.

Για κάθε αύξηση 6 μονάδων στον ΔΜΣ, ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας αυξανόταν 39% για τις γυναίκες στην ομάδα πρόωρης εμμηνόπαυσης, 33% για όσες μπήκαν στην εμμηνόπαυση στην ηλικία 45 έως 49, και διπλασιαζόταν στην ομάδα καθυστερημένης εμμηνόπαυσης.

Υψηλότερος ΔΜΣ δεν συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε γυναίκες που μπήκαν στην εμμηνόπαυση μεταξύ 50 και 54 ετών.

Επίσης, για κάθε αύξηση 15 εκατοστών στην περίμετρο μέσης ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας σχεδόν τριπλασιαζόταν σε γυναίκες στην ομάδα καθυστερημένης εμμηνόπαυσης.

Σύμφωνα με την έρευνα, η περίμετρος μέσης δεν αύξανε σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στις γυναίκες των άλλων ηλικιακών ομάδων εμμηνόπαυσης.

Πηγές:
Journal of the American Heart Association

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας