Η ομάδα αίματος ασθενών με καρκίνο ενδεχομένως μπορεί να παίζει ρόλο στον κίνδυνο για επικίνδυνους θρόμβους, δήλωσαν ερευνητές.

Ο καρκίνος και οι αγωγές του αυξάνουν τον κίνδυνο για φλεβική θρομβοεμβολική νόσο.

Παράγοντες όπως το είδος του όγκου ή του καρκίνου χρησιμοποιονται τώρα για τον εντοπισμό ασθενών με καρκίνο που έχουν υψηλό κίνδυνο για φλεβική θρομβοεμβολική νόσο αλλά πολλοί δεν εντοπίζονται. Η νέα έρευνα έδειξε ότι ασθνείς με καρκίνο, με ομάδες αίματος εκτός Ο έχουν αυξημένο κίνδυνο για φλεβική θρομβοεμβολική νόσο.

Tα στοιχεία προέρχονται από ανάλυση σε 1.700 ανθρώπους στην Αυστρία με νέα διάγνωση καρκίνου ή υποτροπή και δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Blood Advances.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ασθενείς με καρκίνο, με ομάδες αίματος εκτός Ο ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν φλεβική θρομβοεμβολική νόσο 3 μήνες μετά τη διάγνωση ή την υπoτροπή του καρκίνου.

Η  Cornelia Englisch, του Medical University of Vienna, δήλωσε ότι ο αυξημένος κίνδυνος δεν είναι εμφανής στη διάγνωση, επειδή οι θεραπείες του καρκίνου αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης θρόμβων.

Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι ασθενείς με ομάδες αίματος εκτός Ο και όγκους εκτός της κατηγορίας υψηλού κινδύνου ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν  θρόμβους. Αυτό δείχνει ότι το να βασίζεται κάποιος μόνο στο είδος του όγκου για την αξιολόγηση του κινδύνου φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου μπορεί ενδεχομένως να οδηγεί σε μη εντοπισμό ασθενών σε κίνδυνο.

Χρειάζονται νέες έρευνες πριν η ομάδα αίματος θα μπορέσει να είναι χρήσιμη στην αξιολόγηση του κινδύνου φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου σε ασθενείς με καρκίνο.

Πηγές:
Blood Advances.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’