Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξαν ερευνητές του Cedars-Sinai προέβλεψε με ακρίβεια ποιος επρόκειτο να εμφανίσει καρκίνο στο πάγκρεας με βάση πώς φαίνονταν απεικονιστικές εξετάσεις (αξονική τομογραφία) χρόνια πριν τη διάγνωση.

Ο Debiao Li, PhD, δήλωσε ότι το εργαλείο μπόρεσε να δει και να ποσοτικοποιήσει πολύ ανεπαίσθητα πρώιμα σημάδια καρκίνου στο πάγκρεας σε απεικονιστικές εξετάσεις χρόνια πριν την εμφάνιση της νόσου. Πρόκειται για σημάδια που το ανθρώπινο μάτι ποτέ δεν θα μπορούσε να διακρίνει.

Οι ερευνητές επισκόπησαν ιατρικά αρχεία για να εντοπίσουν  ανθρώπους που διαγνώστηκαν με καρκίνο στο πάγκρεας τα προηγούμενα 15 χρόνια και που υποβλήθηκαν σε αξονική τομογραφία 6 μήνες έως 3 χρόνια πριν τη διάγνωση.

Τη στιγμή που ελήφθησαν θεωρούνταν φυσιολογικές. Η ομάδα εντόπισε 36 ασθενείς που πληρούσαν αυτά τα κριτήρια, η πλειοψηφία των οποίων υποβλήθηκε στην εξέταση στα Επείγοντα λόγω πόνου στην κοιλιά.

Tο εργαλείο εκπαιδεύτηκε να αναλύει τις εξετάσεις CT πριν τη διάγνωση, ανθρώπων με καρκίνο στο πάγκρεας και να τις συγκρίνει με αυτές 36 ανθρώπων που δεν ανέπτυξαν καρκίνο.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι το μοντέλο ήταν κατά 86% ακριβές στον εντοπισμό ανθρώπων που τελικά θα διαγιγνώσκονταν με καρκίνο παγκρέατος και όσων δεν θα εμφάνιζαν καρκίνο.

Tο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης διέκρινε διαφορές στην επιφάνεια του παγκρέατος μεταξύ ανθρώπων με καρκίνο και υγιών.

Αυτές οι διαφορές θα μπρούσαν να είναι το αποτέλεσμα μοριακών αλλαγών που συμβαίνουν κατά την ανάπτυξη του κακρκίνου στο πάγκρεας.

Ο Touseef Ahmad Qureshi, PhD, ελπίζει ότι το εργαλείο θα μπορούσε να πιάσει τον καρκίνο αρκετά έγκαιρα ώστε να είναι πιθανό περισσότεροι άνθρωποι να αφαιρέσουν τον όγκο εντελώς.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Cancer Biomarkers.

Πηγές:
Cancer Biomarkers.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό