Η εγκυμοσύνη είναι μια συναισθηματικά ασταθής περίοδος, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλές γυναίκες αισθάνονται σαν να βρίσκονται σε ένα συναισθηματικό τρενάκι... του τρόμου.  Η χαρά ακολουθείται από ξαφνικά νεύρα, και έπειτα θλίψη, για να επιστρέψετε στη χαρά. Είναι ζήτημα ορμονών, και το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι υπομονή. Οι εναλλαγές της διάθεσης είναι ένα φυσιολογικό μέρος της εγκυμοσύνης.

Τι προκαλεί αυτές τις εναλλαγές της διάθεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Είναι πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν για να κάνουν την κατάσταση πιο δύσκολη, από την κούραση, το σωματικό στρες, μέχρι και τις αλλαγές στον μεταβολισμό. Παρ' όλα αυτά, οι ορμόνες είναι η κύρια αιτία των συναισθημάτων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αφού συλλάβετε, το σώμα σας πλημμυρίζει από ορμόνες εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Οι ορμονικές αλλαγές, οι οποίες είναι πιο έντονες μεταξύ της έκτης και της δέκατης εβδομάδας της εγκυμοσύνης και τις τελευταίες εβδομάδες πριν γεννηθεί το μωρό σας, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη χημεία του εγκεφάλου σας, συνεπώς και τη διάθεσή σας.

Εκτός από τις ορμόνες, η εγκυμοσύνη είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει έντονα συναισθήματα, θετικά και αρνητικά. Βιώνετε μια τεράστια αλλαγή στη ζωή σας και τέτοιες μεταβάσεις συνήθως συνοδεύονται από συναισθηματική αναταραχή. Ακόμα και αν χαίρεστε που θα αποκτήσετε παιδί, μπορεί να υπάρξουν στιγμές που θα θρηνήσετε την απώλεια της ελευθερίας σας ή την αποκλειστική σας σχέση με τον σύντροφό σας. Αν αντιμετωπίζετε οικονομική πίεση, προβλήματα σχέσεων ή εργασιακή αστάθεια, όλο αυτό το στρες προστίθεται.

Οι αλλαγές στη διάθεση μπορεί να είναι πιο έντονες αν είστε ελεύθερες. Εάν έχετε αποφασίσει να κάνετε μωρό χωρίς σύντροφο, η κοινωνική ανησυχία για το ότι θα είστε ανύπαντρη μητέρα ίσως σας κάνει να αισθάνεστε άγχος και απομόνωση.

Τι μπορώ να κάνω για τις εναλλαγές της διάθεσής μου;

Μπορεί να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε ότι οι εναλλαγές της διάθεσής σας είναι ένα φυσιολογικό μέρος της εγκυμοσύνης, όπως η πρωινή ναυτία. Επιπλέον, υπάρχουν μερικά απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ελαχιστοποιήσετε την ένταση των εναλλαγών της διάθεσής σας:

Μείνετε όσο πιο υγιείς μπορείτε

Φροντίστε τον εαυτό σας με πολύ ύπνο και υγιεινή διατροφή. Όσο περισσότερο κουράζεστε, τόσο πιο εύκολα είστε επιρρεπείς σε μεταβαλλόμενα συναισθήματα. Η άσκηση είναι γνωστό ότι ανεβάζει τη διάθεση, επίσης.

Περιποιηθείτε τον εαυτό σας

Αν μπορείτε, κάντε ένα ταξίδι με τον σύντροφό σας, επισκεφθείτε έναν παλιό σας φίλο ή συμμετάσχετε σε ένα μάθημα προγεννητικής γιόγκα. Αγοράστε μερικά κολακευτικά ρούχα εγκυμοσύνης. (Τα καταστήματα μεταχειρισμένων είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να βρείτε ρούχα εγκυμοσύνης σε χαμηλές τιμές.)

Περάστε χρόνο με τον σύντροφό σας

Αφιερώστε τακτικά χρόνο ο ένας για τον άλλον πριν έρθει το μωρό και κάντε ό,τι μπορείτε για να καλλιεργήσετε αυτόν τον δεσμό. Το νέο μωρό θα αυξήσει την πίεση στη σχέση σας, συνεπώς είναι η κατάλληλη στιγμή για να βεβαιωθείτε πως πατάτε πάνω σε γερές βάσεις.

Μιλήστε με τον γιατρό σας

Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τα συναισθήματα κατάθλιψης, ειδικά εάν διαρκούν περισσότερο από μερικές εβδομάδες. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται η κατάθλιψη σε έγκυες γυναίκες όταν εμφανίζεται. Μερικές φορές τα φάρμακα είναι απαραίτητα και ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε μια θεραπεία που είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πολλές γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην κατάθλιψη και μετά την εγκυμοσύνη. Αυτό ονομάζεται επιλόχεια κατάθλιψη, μια κατάσταση που χρειάζεται ιατρική φροντίδα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα