Αν κάποιιος έχει προβλήματα ύπνου κατά την πανδημία COVID-19, ενδεχομένως αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο για άγχος, κατάθλιψη και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Αυτό είναι το συμπέρασμα ανάλυσης στοιχείων 5.000 ανθρώπων οι οποίοι φορούσαν ψηφιακή συσκευή ύπνου πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι ερευνητές επίσης εξέτασαν απαντήσεις σε έρευνα του Ιουνίου 2020 για την ψυχική υγεία, που ολοκληρώθηκε από 15% αυτών των χρηστών.

Ο Mark Czeisler, του Brigham and Women's Hospital στη Βοστόνη, δήλωσε ότι εκτός από τον ύπνο κατά την πανδημία, το μοτίβο ύπνου των ανθρώπων πριν την έναρξη συνδεόταν με πιθανότητες συμπτωμάτων ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

O Czeisler δήλωσε, ότι δεν γνωρίζουμε την κατεύθυνση αυτής της σχέσης-το βαθμό που η ψυχική υγεία επηρεάζει τον ύπνο, ο ύπνος την ψυχική υγεία ή και τα δυο- αλλά βλέπουμε ενδείξεις της σημασίας του ρόλου του ύπνου στην πανδημία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι κατά μέσον όρο συμμετέχοντες κοιμόνταν 15 λεπτά περισσότερο κάθε νύχτα και είχαν πιο σταθερό πρόγραμμα ύπνου κατά την πανδημία. Πήγαιναν για ύπνο αργότερα αλλά ξυπνούσαν ακόμα πιο αργά από το σύνηθες.

Όμως δεν κοιμόνταν όλοι καλύτερα και ο ύπνος επιδεινώθηκε σε υποομάδα της έρευνας.

Περίπου το 20% των συμμετεχόντων ήταν θετικό όσον αφορά συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης.

Ποσοστό 30% ήταν θετικό στο burnout, και 20% ανέφερε αύξηση χρήσης ουσιών για την αντιμετώπιση του στρες.

Συμμετέχοντες που κοιμόνταν λιγότερο από 6 ώρες τη νύχτα πριν και κατά τη διάρκεια του μέσου της πανδημίας, είχαν υψηλότερο κίνδυνο άγχους, κατάθλιψης και burnout.

Η χαμηλότερη σταθερότητα ύπνου συνδεόταν και με αυξημένο κίνδυνο συμπτωμάτων ψυχικής και συμπεριφορικής υγείας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Sleep Health.

Πηγές:
Sleep Health.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια