H Neeha Zaidi πραγματοποιεί κλινικές δοκιμές για να διαπιστώσει αν ένα εμβόλιο που ανέπτυξε με τους συεργάτες της μπορεί να πιάσει τον καρκίνο στο πάγκρεας στα πιο αρχικά του στάδια ή ακόμα και να τον προλάβει.

Η ογκολόγος στο Johns Hopkins ειδικεύεται στους καρκίνους του γαστρεντερικού και έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον της μια από τις πιο επίμονες μορφές της νόσου. Οι δοκιμές της θα είναι οι πρώτες για προληπτικό εμβόλιο κατά του καρκίνου στο πάγκρεας.

Το εμβόλιο της Zaidi χρησιμοποιεί πρωτείνες που εκφράζονται από γονιδιακή μετάλλαξη που συνδέεται ισχυρά με τον καρκίνο στο πάγκρεας. Μεταλλαγμένη εκδοχή του γονιδίου KRAS είναι παρούσα έως στο 90% των περιστατικών.

H μετάλλαξη, δήλωσε η Zaidi, σχεδόν πάντα εμφανίζεται στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης του καρκίνου. Σε ανθρώπους με οικογενειακό ιστορικό της συγκεκριμένης νόσου, η εξέταση για τη μετάλλαξη θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά ζωής-θανάτου.

Η μεταλλαγμένη μορφή του γονιδίου KRAS, δηλώνει, είναι μια από τις πρώτες που μετατρέπει τα φυσιολογικά κύτταρα σε προκαρκινικά και έπειτα σε καρκίνο.

Η εργασία της Zaidi προέρχεται από σημαντικές ανακαλύψεις ερευνητών του Johns Hopkins όπως οι Bert Vogelstein και Elizabeth Jaffee. Vogelstein, για παράδειγμα, που ανακάλυψαν ότι προκαρκινικές αλλοιώσεις στο πάγκρεας χρειάζονται σχεδόν 20 χρόνια για να γίνουν καρκινικές.

Αυτό μας δίνει τεράστιο παράθυρο ευκαιρίας, δήλωσε η Zaidi.

Η Jaffee είναι πρωτοπόρος στη χρήση ανοσοθεραπειών στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Το εμβόλιο της Zaidi διδάσκει στο ανοσοποιητικό του ασθενούς να αναγνωρίζει το μεταλλαγμένο γονίδιο KRAS ως ανεπιθύμητο εισβολέα. Όταν ο οργανισμός μαθαίνει να αναγνωρίζει τις πρωτείνες που εκφράζονται από το μεταλλαγμένο γονίδιο στέλνει Τ λεμφοκύτταρα για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Η ογκολόγος συνεργάζεται με το γαστρεντερικό τμήμα σε 2 κλινικές δοκιμές του εμβολίου-η μια ξεκινά το 2022 και αφορά ανθρώπους με καρκίνο στο πάγκρεας στο στενό οικογενειακό τους περιβάλλον και η δεύτερη συνεχίζεται σε ανθρώπους που ήδη έχουν υποβληθεί σε εγχείρηση. Πρόκειται για πολύ μικρές πιλοτικές έρευνες, προειδοποιεί, αλλα είναι συναρπαστικές.

Πηγές:
https://clinicalconnection.hopkinsmedicine.org/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;