Διευκρινίσεις για τον τρόπο παραπομπής από τους προσωπικούς γιατρούς σε εξειδικευμένους, παρείχε ο υπουργός Υγείας στον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας (ΙΣΑ).

Ο Θάνος Πλεύρης συμμετείχε χθες διαδικτυακά στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΙΣΑ και ανέφερε τα εξής:

Δεσμεύθηκε ότι θα υπάρχει  ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών στους εξειδικευμένους ιατρούς, οι οποίοι θα έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να παραπέμψουν τον ασθενή, στη δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας, για νοσήματα της ειδικότητάς τους.

Η αμοιβή των προσωπικών ιατρών θα είναι κατά κεφαλή και πολύ μεγαλύτερη από αυτή που ισχύει σήμερα. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα και στους ιδιώτες μη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, να είναι προσωπικοί γιατροί.

Οι προσωπικοί γιατροί θα είναι υποχρεωμένοι να παραπέμπουν τον ασθενή τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο στον εξειδικευμένο ιατρό, για να διασφαλιστεί η σωστή παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων. Η αμοιβή των ιδιωτών ιατρών που δεν είναι προσωπικοί ιατροί, θα είναι κατά πράξη και περίπτωση.

Παράλληλα, ικανοποιείται ένα ακόμα αίτημα του ΙΣΑ, για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με τον ΠΙΣ και τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, με στόχο να μπουν στο σύστημα, όσο το δυνατόν περισσότεροι γιατροί.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΙΣΑ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επιστράτευση ιδιωτών ιατρών σε περιόδους υγειονομικής κρίσης. Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε  ότι η επιστράτευση θα αφορά μόνο τους συμβεβλημένους γιατρούς και τους Φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και όχι τους πιστοποιημένους με τον ΕΟΠΥΥ.

Ο κ. Πλεύρης δεσμεύθηκε ότι η διαβούλευση θα συνεχιστεί και θα υπάρξει και επόμενη συνάντηση με τα μέλη του ΙΣΑ. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Πατούλης έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, με το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την ερχόμενη Τρίτη.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα