Ας αρχίσουμε ξεκαθαρίζοντας κάτι: Η προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτελεί "ατομική ευθύνη". Με το ζόρι θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί συλλογική ευθύνη, αν βάλουμε στη ζυγαριά το ανθρακικό αποτύπωμα του καθενός μας σε αντιδιαστολή με το ανθρακικό αποτύπωμα 3-4 τεράστιων βιομηχανιών. Έχοντας πει αυτό, το δικό μας λιθαράκι όμως δεν χρειάζεται να πηγαίνει χαμένο, και μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό με τρόπους πολύ πιο εύκολους από το να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε πλαστικά καλαμάκια - επειδή, αλήθεια, τα χάρτινα καλάμακια δεν πρόκειται να τα συνηθίσουμε ως ιδέα ποτέ.

Δεν πετάμε φαγητό

Σε γενικές γραμμές, τα απορρίματα φαγητού είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Όχι μόνο για την ακραία σπατάλη ενέργειας που συνεπάγεται αυτό, αλλά και για το γεγονός ότι όλη αυτή η οργανική ύλη αποσυντίθεται σε χωματερές, εκπέμποντας μεθάνιο. Προσπαθήστε να μην πετάτε φαγητό.

Το πλαστικό βρίσκεται παντού

Και εντάξει, τα καλαμάκια είναι ένα θέμα. Αυτά που μπορούμε να αλλάξουμε, χωρίς να κάνουμε τη ζωή μας δύσκολη, είναι τα πλαστικά μπουκαλάκια και τα πλαστικά ποτήρια για καφέ από έξω. Αυτά είναι προβλήματα που λύνονται με την αγορά ενός καλού θερμός, που θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε για καιρό. Οι πλαστικές σακούλες, επίσης, που συζητήθηκαν πολύ όταν άρχισαν να κοστίζουν επιπλέον, αποκτούν πάντα δεύτερη ζωή ως σακούλες σκουπιδιών. Τέλος, αποφεύγετε φρούτα και λαχανικά που είναι συσκευασμένα σε πλαστικές συσκευασίες της μίας χρήσης, και αγοράστε τα χύμα. Τα συσκευασμένα προϊόντα είναι επίσης και πιο ακριβά - και δικαίως, άλλωστε, μιας και πρέπει να πληρωθεί ο άνθρωπος που τα συσκευάζει.

Τρώμε λιγότερο κρέας

Η βιομηχανία κρέατος και ειδικά η βιομηχανία γαλακτοκομικών έχουν πολύ μεγαλύτερο ανθρακικό αποτύπωμα σε σχέση με τη γεωργία. Προσπαθήστε να περιλαμβάνετε λιγότερο κρέας στη διατροφή σας, αλλά επίσης να ψωνίζετε από ντόπιους κτηνοτρόφους, για να μην συμβάλλετε επίσης στην τεράστια σπατάλη ενέργειας που δημιουργείται από την εισαγωγή κρεατικών και γαλακτοκομικών από άλλες χώρες.

Φυτεύουμε οι ίδιοι αν μπορούμε

Δεν χρειάζεται να έχετε κήπο. Υπάρχουν λαχανικά που μπορείτε να φυτέψετε ακόμα και στο μπαλκόνι σας, μέσα σε γλάστρες, όπως πιπεριές και ντοματίνια, αλλά και μυρωδικά όπως ο βασιλικός. Συμφέρει όχι μόνο περιβαλλοντικά, αλλά και οικονομικά.

Φάτε λιγότερες θερμίδες

Οι διατροφές που είναι πλούσιες σε περιττές θερμίδες έχουν και υψηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα. Προσπαθήστε, αν τρώτε περισσότερο από όσο έχει ο οργανισμός σας ανάγκη, να περιορίσετε τις καθημερινές σας θερμίδες.