"Δεν αλλάζουμε κάτι στο σύστημα των εξετάσεων που υπάρχει τώρα, που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ και υπάρχει συμμετοχή. Συνεπώς, οι εξετάσεις γίνονται κανονικά, θα μπορεί να τις γράφει ο προσωπικός γιατρός και θα μπορεί να τις γράφει και ειδικός γιατρός".

Τα παραπάνω ανέφερε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, εξηγώντας το νέο πλαίσιο στην εξωνοσοκομειακή (πρωτοβάθμια) φροντίδα που διαμορφώνεται με το κατατεθέν νομοσχέδιο.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός σημείωσε πως το πρώτο στάδιο για τον προσωπικό ιατρό είναι να το καταλάβει ο κόσμος και το δεύτερο να δοθούν κίνητρα στους πολίτες:

"Τα κίνητρα θα συνδυάζονται με εκπτώσεις που μπορεί να έχουν ως προς τη συμμετοχή τους σε διάφορες ιατρικές πράξεις και φαρμακευτική αγωγή που υπάρχει σήμερα και αντίστοιχα σε προτεραιοποίηση σε ραντεβού τακτικά τα οποία γίνονται", είπε, για να σημειώσει:

"Το τρίτο σκέλος, που είναι σημαντικό, είναι ότι πρέπει να το αγκαλιάσουν οι γιατροί. Βάζουμε τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ που είναι γιατροί του δημοσίου συστήματος Υγείας με επιπλέον χρήματα. Βάζουμε τους ιδιώτες γιατρούς με συμβάσεις προφανώς, γιατί ο πολίτης θέλει να πάει στο γιατρό που ξέρει".

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, η συμμετοχή στους γιατρούς συνδυάζεται με τα χρήματα τα οποία θα δώσεις: "Τι γίνεται σήμερα. Σήμερα, ο οικογενειακός γιατρός παίρνει 2.000 ευρώ είτε έχει 10 ασθενείς είτε έχει 2.000 ασθενείς. Όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι αποτρεπτικό στο να γράψεις παραπάνω ασθενείς. Εμείς αλλάζουμε το μοντέλο και λέμε όσο περισσότερους ασθενείς γράφεις τόσο περισσότερα χρήματα θα παίρνεις".

Όπως ανέφερε ο υπουργός, το νομοσχέδιο μπαίνει στην Ολομέλεια αύριο ή την Τετάρτη. "Έχουμε έναν χρόνο γύρω στον ένα μήνα να βγουν οι υπουργικές αποφάσεις και θα έχουμε ένα μεταβατικό στάδιο εγγραφής του πληθυσμού μέχρι τα τέλη του χρόνου", τόνισε, λέγοντας πως ο στόχος μας είναι από την 1η Ιανουαρίου 2023 να έχουμε πλήρη εφαρμογή του προγράμματος.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα