Αν το πιάσουμε φιλοσοφικά, δεν υφίσταται παρόν χωρίς παρελθόν και μέλλον. Ό,τι συμβαίνει έχει προκύψει από το παρελθόν, και θα κρίνει το μέλλον. Το πρόβλημα έρχεται όταν η ανησυχία μας για το μέλλον ή το συνεχές αναμάσημα του παρελθόντος καταλαμβάνουν πολλή περισσότερη από την ώρα μας, και δεν μας αφήνουν στην ουσία να οργανώσουμε (αλλά και να απολαύσουμε) τη ζωή μας στο τώρα. Πώς θα το καταφέρουμε αυτό;

Κοιτάμε γύρω μας

Το εννοούμε πολύ κυριολεκτικά. Είναι σαν την κλασική, μεταφορική συμβουλή που λέει "Σταμάτα πού και πού για να μυρίσεις τα λουλούδια". Το στρες, οι ευθύνες αλλά και η δική μας αίσθηση ότι πρέπει να καταφέρνουμε συνεχώς περισσότερα, μας κάνουν να αγνοούμε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, και μας προκαλούν μια εσωστρέφεια η οποία σύντομα μπορεί να γίνει συνήθεια. Που σημαίνει λιγότερες κοινωνικές συναναστροφές και περισσότερο αναμάσημα.

Δεν κάνουμε πολλά πράγματα μαζί

Θα πούμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να φέρουν εις πέρας δύο και τρεις δουλειές ταυτόχρονα. Θα πούμε επίσης ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι η εξαίρεση στον κανόνα, και πως ακόμα και εκείνοι είναι πολύ πιθανό να πιέζουν τον εαυτό τους υπερβολικά. Αναλάβετε μία-μία τις ευθύνες, ώστε να μην νιώσετε από το πουθενά ότι έχετε πελαγώσει.

Δεν ξεχνάμε την ευγνωμοσύνη

Σε κάθε στιγμή της ζωής μας, είναι πολύ εύκολο να σκεφτούμε αυτά που μας λείπουν και να ξεχάσουμε να νιώσουμε καλά με αυτά που ήδη έχουμε - όσα και αν είναι αυτά. Τώρα εδώ παίζουν τεράστιο ρόλο και κοινωνικές αδικίες; Ναι. Αλλά καμία κοινωνική αδικία (και η δίκαιη οργή της) δεν πρέπει να μπαίνει μπροστά από το να θυμόμαστε πως είμαστε εδώ και πάντα μπορούμε να βρούμε λύση στα προβλήματα.

Περνάμε χρόνο με αγαπημένα μας πρόσωπα

Είναι από τους καλύτερους τρόπους να ξεχάσουμε αυτά που μας απασχολούν - ή, αν θέλουμε να τα συζητήσουμε, να ξέρουμε έστω ότι κάποιος θα μας αφήσει να μιλήσουμε και θα μας ακούσει σοβαρά. Μετά από μια καλή κουβέντα με ένα φίλο, τα περισσότερα προβλήματα μπορεί να μοιάζουν λίγο πιο εύκολα στη λύση.

Κάνουμε ένα διάλειμμα από τα social media

Τίποτα δεν αντανακλά το παρόν όσο τα social media, με τα συνεχή posts για ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον κόσμο και στο μυαλό του καθενός, αλλά ίσως αυτός είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να κολλήσουμε σε μια γωνία, παρακολουθώντας αυτές τις εξελίξεις αλλά χωρίς να συμμετέχουμε, χωρίς να έχουμε δικές μας ιστορίες. Προσπαθήστε να αποσυνδεθείτε για λίγες μέρες από τα social media και από το ίντερνετ γενικότερα, και να απολαύσετε λίγο χρόνο στη φύση ή με κοντινά σας άτομα, ή ακόμα και για να ξεκουραστείτε και να μην κάνετε απολύτως τίποτα, αν αυτό έχετε ανάγκη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα