Σε αναστολή διενέργειας αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών, οδηγεί η μεγάλη έλλειψη γιατρών στο Κρατικό της Νίκαιας.

Από τους 10 ειδικευμένους γιατρούς που υπηρετούσαν πέρυσι, έχουν μείνει 4 μόνιμες και 1 επικουρικός, οι οποίοι είναι αδύνατο να καλύψουν τις ανάγκες. Λόγω των ελλείψεων, έχουν ανασταλεί τα εξωτερικά ραντεβού και απειλείται η εκτέλεση απεικονιστικών διαγνωστικών εξετάσεων για τους νοσηλευόμενους ασθενείς.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), με επιστολή του προς τη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ).

Στην επιστολή, που υπογράφει η προεδρεύουσα Ματίνα Παγώνη, αναφέρεται πως το Τμήμα διαθέτει δύο αξονικούς και έναν μαγνητικό τομογράφο. Έχει τεράστια επιστημονική και κοινωνική προσφορά, εκτελώντας κάθε χρόνο χιλιάδες διαγνωστικές εξετάσεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς, σε επείγοντα περιστατικά που εξετάζονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και σε εξωτερικά ραντεβού.

Πάρα πολλά από τα εξωτερικά ραντεβού αφορούν ανασφάλιστους ασθενείς, οι οποίοι - λόγω μακροχρόνιας ανεργίας - δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν σε συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Διενεργούνται, δε, πολλές επεμβατικές πράξεις, όπως βιοψίες υπό καθοδήγηση με αξονική τομογραφία.

"Από το περασμένο καλοκαίρι ως σήμερα, έχουν συνταξιοδοτηθεί ή είναι σε διαδικασία συνταξιοδότησης 5 ειδικευμένοι γιατροί", επισημαίνεται στην επιστολή, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

"Από πέρυσι, υπήρχε δέσμευση από τον διοικητή του νοσοκομείου και την διοίκηση της 2ης ΥΠΕ για προκήρυξη τουλάχιστον 2 θέσεων επιμελητών κλάδου ΕΣΥ, η οποία ως σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί. Οι εναπομείνασες 4 μόνιμες γιατροί και ο 1 επικουρικός είναι τελείως αδύνατον να καλύψουν το έργο που ως πέρυσι επιτελούσαν 10 ειδικευμένοι γιατροί".

Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ προειδοποιεί πως ουσιαστικά, απειλείται η ίδια η ύπαρξη του Τμήματος Αξονικής και Μαγνητικής Τομογραφίας. Στο δε τμήμα του κλασικού Ακτινολογικού, στο οποίο ανήκει και ο αγγειογράφος, λόγω συνταξιοδοτήσεων, σύντομα θα μείνει μόνον ένας γιατρός!

Οι γιατροί ζητούν την άμεση στελέχωση με μόνιμο ιατρικό προσωπικό, με κατ’ αρχήν υλοποίηση της δέσμευσης για προκήρυξη τουλάχιστον 2 θέσεων επιμελητών κλάδου ΕΣΥ, η οποία δέσμευση τελείως αδικαιολόγητα απεμπολήθηκε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα