Υγιείς ενήλικες που ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε διαλυτές ίνες, έχουν χαμηλότερα επίπεδα βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά στο πεπτικό τους σύστημα, ανακάλυψε έρευνα.

Διατροφή που περιλαμβάνει έως 10 γρ. διαλυτών ινών την ημέρα μπορεί να μειώσει την ποσότητα βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά, στο στομάχι και τα έντερα, έδειξε η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο mBio.

Η Danielle Lemay, του Agriculture Research Service's Western Human Nutrition Research Center, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν προς την ιδέα ότι η τροποποίηση της διατροφής έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει νέο όπλο στη μάχη κατά της αντιμικροβιακής αντίστασης.

Και δεν πρόκειται για εξωτική διατροφή αλλά για ποικίλη, με άφθονες φυτικές ίνες που ορισμένοι ήδη τρώνε.

Στην έρευνα, οι 290 συμμετέχοντες που έτρωγαν τακτικά υψηλότερα επίπεδα ινών και χαμηλότερα πρωτείνης, είχαν χαμηλότερα επίπεδα γονιδίων αντίστασης στα αντιβιοτικά στο μικροβίωμα, έδειξε η έρευνα.

Είχαν επίσης περισσότερα βακτήρια που δεν ευδοκιμούν σε παρουσία οξυγόνου και είναι σημάδι υγιούς εντέρου με χαμηλή φλεγμονή.

Συμμετέχοντες που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα γονιδίων αντίστασης στα αντιβιοτικά στο εντερικό τους μικροβίωμα είχαν λιγότερο ποικίλα μικροβιώματα.

Η Lemay δήλωσε ότι η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι αυτό που τρώμε θα μπορούσε να είναι λύση για τη μείωση της αντιμικροβιακής αντίστασης τροποποιώντας το εντερικό μικροβίωμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας